Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 10 adet yeni tramvay projesini gerçekleştirmek üzere ihaleyi alan üretici firma ile birlikte sözleşmeleri imzaladı. Türkiye’de ilk defa yüzde 70 yerlilik oranında üretilen tramvayların ilk teslimatı 24 ay sonra yapılacak. İmza töreninde konuşan Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, “Yüzde 10 eğimle çıkan tramvay Türkiye’de başka bir yerde yok ve dünyada ise örneği çok azdır. Samsun’da bulunan tramvaylar yüksek eğime çıkan ve yüksek motor gücü gerektiren özel tramvaylardır. Dolayısıyla bu motor gücünde ve yüzde 70 yerlilikle ilk defa böyle bir proje denenecektir” dedi.

‘RAYLI SİSTEMİMİZİN SAMSUN ŞEHİR HASTANESİNE ULAŞMASIYLA ALAKALI BİR PROJE ÇALIŞMASI VAR’

10 adet yeni tramvay sözleşme imzalama töreninde konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Altyapı Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanımızın doğrultusunda 10 adet yeni tramvayın Samsun’a alınması noktasında ihale yapılmış oldu. İhaleyi yerli bir firma olan Bozankaya firması aldı. Sözleşmemizi 24 ay içinde tramvayları teslim almak suretiyle yaptık. Ama süreçten daha önce tramvaylarımızı almayı arzu ediyoruz. Bu yönde pazarlıklarımız devam ediyor. Yerlilik oranının ve yerli bir firmanın Samsun’un trenlerini yapması bizim için ayrı bir mutluluk. Cumhurbaşkanımız tarafından Ulaştırma Bakanlığımızca bu tramvayların bize verilmesi ayrı bir mutluluk. Raylı sistemimizin Samsun Şehir Hastanesine ulaşmasıyla alakalı bir proje çalışması var. Proje yapım ihalesinden sonrada süreç içerisinde yatırım programına aldırarak hastaneye ulaşımında raylı sistemle yapılması en büyük arzumuzdur” diye konuştu.

‘YÜZDE 10 EĞİMLE ÇIKAN TRAMVAY TÜRKİYE’DE BAŞKA BİR YERDE YOK’

Alınan 10 yeni tramvay hakkında bilgi veren Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, “Bakanlığımız büyükşehirlerin raylı sistem çözümlerine destek vermektedir. 12 ilimizde 950 kilometreyi aşkın raylı sistemimiz var. 470 kilometreden fazlasını bakanlığımız gerçekleştirdi. Ama mali açıdan bakarsak yüzde 75’inden fazlasına denk geliyor. Samsun’la bir raylı sistem işbirliğimiz daha önce gerçekleşmemişti. 10 yeni tramvay alımıyla alakalı ilk adımın gerçekleşmesi başkanımızın takibiyledir. Tabi ki Cumhurbaşkanımızın talimatı ile olmuştur. Biz seçimden öncede teknik işbirliğini başlatmıştık. Samsun’un ulaşımıyla alakalı neler yapmalıyız diye düşündük. İlk örneği budur. İkinci örneği ise inşallah Samsun Şehir Hastanesine gidecek olan raylı sistem hattı olacaktır. Samsun’da bizim projemizin birkaç farkı var. Yüzde 10 eğimle çıkan tramvay Türkiye’de başka bir yerde yok ve dünyada ise örneği çok azdır. Samsun’da bulunan tramvaylar tüksek eğime çıkan ve yüksek motor gücü gerektiren özel tramvaylardır. Dolayısıyla bu motor gücünde ve yüzde 70 yerlilikle ilk defa böyle bir proje denenecektir. İstanbul metrolarında ve havalimanı metrolarımızda yüzde 60 yerlilik ile tramvay projeleri yaptık. Samsun’da Türkiye’nin en yüksek oranında, tam yüzde 70 yerlilik oranında bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Sözleşmemizin şartı budur. Araçlar elektrik ile çalışan çevreci araçlardır. Yolcu konforunu düşünerek mevcut araçlardaki neleri geliştirebilir diye araştırmalara devam edeceğiz. Büyükşehir belediyemiz ile beraber sadece yerlilik çalışmıyoruz. Engelli vatandaşlarımızın konforu, gençlerin bisikletlerle binebileceği tasarımlar gibi çalışmalarda yapmaktayız. Wifi erişimi, şarj cihazı, yolcu bilgilendirme ekranı gibi yeniliklerde olacaktır. Bir tramvay aracımızda 466 kişilik yolcu kapasitesi olacak. Tramvaylarımız çift yönlü sürüş sağlamaktadır ve 42 metre uzunluğa sahiptir. İhalemiz 2 Milyar liralık bir projedir. Ulaştırma Bakanlığımızın bütçesi ile sağlanmıştır. Bu araçlar filoya eklendiğinde kapasite artacak, yolcu konforu artacak, sabah ve akşam pik saatlerde yoğunluk azalmış olacak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA