Hindistan'da, Samsung Electronics işçileri tarafından daha yüksek ücret ve daha iyi çalışma şartları talebiyle 9 Eylül'de başlatılan grev, bir aylık sürecin ardından sona erdi. BBC'nin haberine göre, Hindistan İşçi Sendikaları Merkezi (Citu), şirketle yapılan görüşmelerin olumlu geçmesi üzerine grevi sonlandırma kararı aldı.

İŞÇİ TEMSİLCİSİNİN AÇIKLAMALARI

Hindistan İşçi Sendikaları Merkezi temsilcisi E Muthukumar, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Samsung yönetimi, daha yüksek ücretler, sağlık sigortası ve daha iyi olanaklar gibi temel talepler konusunda işçilerle görüşmeye karar verdiği için protestoyu sonlandırma kararını aldık," dedi. Muthukumar, işçilerin yarın itibarıyla yeniden iş başı yapacaklarını belirtti.

ABD'de Amazon işçileri grevde: Tarihin en büyük protestosu olabilir ABD'de Amazon işçileri grevde: Tarihin en büyük protestosu olabilir

HÜKÜMETİN VE ŞİRKETİN TUTUMU

Tamil Nadu eyalet hükümeti de grevin sona erdiğini doğrularken, Samsung'un işçilerin taleplerine yazılı yanıt vereceğini bildirdi. Samsung Electronics, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, grevi sonlandırma kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Açıklamada, greve giden işçiler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağı vurgulanarak, "Chennai fabrikasını çalışmak için harika bir yer haline getirmek için işçilerimizle yakın şekilde çalışmaya kararlıyız" denildi.

GREVİN EKONOMİK ETKİLERİ

Hindistan'daki Samsung çalışanları, 9 Eylül'de başlattıkları greve, şirketin Hindistan'da elde ettiği yıllık 12 milyar dolarlık gelirin yaklaşık üçte birine katkı sağlayan fabrikada çalışmaların durmasına neden oldu. Grev süresince, Hint polisi 16 Eylül'de 104 işçiyi, 1 Kasım'da ise 600 işçi ve sendika temsilcisini gözaltına aldı.

YABANCI YATIRIMCI VE HÜKÜMETİN STRATEJİSİ

Samsung protestoları, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yabancı yatırımcıları Hindistan'da üretim yapmaya teşvik etme planına ve elektronik üretimini altı yıl içinde üçe katlayarak 500 milyar dolara çıkarma hedefine gölge düşürdü. Ucuz işgücünün cazibesine kapılan yabancı şirketler, tedarik zincirlerini Çin'in ötesinde çeşitlendirmek amacıyla üretim için giderek daha fazla Hindistan'ı tercih ediyor.

Kaynak: AA