9 Eylül Gazetesi’nden Özde Koca'nın haberine göre; Ege Üniversitesi bünyesinde, işçi, memur, hemşire, doktor ayırt etmeksizin 10 binin üzerinde çalışanın 0-6 yaş grubundaki çocuklarına, Sosyal Tesisler Hizmetler Müdürlüğü adı altında bakım hizmeti veren kreşin kapatılmasına karar verildi. Üniversite yönetimi karara gerekçe olarak, Sayıştay raporunda kreşin zarar ettiğinin tespit edilmesini gösterdi. Ailelere 31 Ağustos'ta kreş hizmetinin sonlandırılacağı bildirilirken, işçi ve memur sendikaları temsilcileri karara tepki gösterdi.

Whatsapp Image 2024 07 08 At 17.19.16 (3)

Türkiye'nin en köklü üniversitesinde çalışanların refah ve huzur gözetilmeksizin alınan bu kararın kabul edilemez olduğunu ifade eden Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) İzmir Şube Başkanı Kemal Yılmaz, “Sayıştay denetiminde gelir gider dengesini sağlayamadığı ve zarar ettiği gerekçesiyle kapatıldı. Sayıştay raporunda ve alınan kapatma kararında görmekteyiz ki; yüzlerce çocuğa hizmet veren, 19 personelin çalıştığı kreş hizmetinde kar-zarar hesabı yapılmıştır. Herhangi bir ihale sürecinin başlamadığı, yani kreşin özelleştirilmeyeceğini duyduk. Ancak bu bilgi bize güven vermemektedir. Çünkü yapılan her uygulama, özelleştirmenin önünü açmaktadır. Ege Üniversitesi bünyesinde yetkili olan tüm sendikalar olarak bu karara karşı çıktığımızı vurguluyoruz” dedi.

Whatsapp Image 2024 07 08 At 17.19.16

'KAR-ZARAR HESABI YAPILAMAZ'

Türkiye Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası (Türk Sağlık İş) İzmir Şubesi Mali Sekreteri Nazım Özkan da personelin çocuklarını çalıştıkları kuruma bırakmanın rahatlığını yaşadığını belirterek, “Çocukları buraya giden aileler ne yapacaklarını bilmiyorlar. Çaresiz bir şekilde nasıl bir yol izleyeceklerini düşünüyorlar. Rektörlük bizimle herhangi bir kar zarar tablosu paylaşmadı. Kuruma, işçi memur ayrımı yapmadan, herkesin mağdur olduğunu ilettik ancak net bir açıklama alamadık. Üniversitemiz doktorlar, mühendisler, avukatlar, öğretmenler yetiştirirken, kendi personelinin çocuklarını kapı dışına koymuş oldu. Bir eğitim kurumunun 0-6 yaş arası çocuklar üzerinden kar zarar hesabı yapması akıl alır gibi değil. Bu karara akademisyenlerin sessiz kalmasını da anlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

 Whatsapp Image 2024 07 08 At 17.19.16 (4)

'VAKFA DEVREDİLEBİLİR'

 

“Aileleri ya da sendikaları çağırıp zarar ettiklerini anlatarak, 'Biz çocuklarımızdan vazgeçmek istemiyoruz. Zarar etmeyecek ölçüde zam yaparak hizmetimizi sürdürelim' teklifinde bile bulunmadılar” diyen Özkan, “Ege Üniversitesi'nin eğitim vakfı var. Kreşin vakfa devredilmesini, gerekirse zam yapılarak hizmetine devam etmesini istiyoruz. Kreşin özelleştirilmesinden çekiniyoruz. 31 Ağustos'a kadar zamanımız var, bu karardan vazgeçilebilir. Başka bir yol bulunabilir” dedi. Türk Sağlık Sen Üniversiteler Şube Başkanı Osman Ata ise önceki dönem yapılan zamların ardından kreşin ücretinin özel kreşlere yaklaştığını hatırlattı. Ata, sözlerine şöyle devam etti: “Mali tabloya bakıldığında haklı görünüyorlar ancak biz çalışanın yanında olunması gerektiğini düşünüyoruz. Ekonomik krizin bu kadar derinleştiği bir ortamda sağlık personelinin mağduriyeti artacaktır. Ailelerin bir kısmı son zammın ardından çocuklarını özel kreşe yollama kararı almıştı. Ancak dışarıda bebek bakım hizmeti alamıyorlar. O yüzden özellikle 0-2 yaş grubunda çocuğu olanlar zor durumda kalacak. Bu karardan bir an önce dönülmeli.”

Kaynak: HABER MERKEZİ