Utku ÇELİK-Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Bekir Karaca, yaptığı açıklamada, hastanedeki usulsüzlükleri tespit etmesi ve sendikal faaliyetler yürütmesi sebebiyle Niksar'a sürgün edildiğini ifade etti. Karaca, mücadelesini sürdüreceğini belirtti.
Mobbing ve Baskılar Karşısında Kararlı Duruş
Bekir Karaca, Tokat Erbaa Devlet Hastanesinde maaş mutemetliği görevini üstlendikten sonra SES'e üye olduğunu ve bu noktadan sonra kendisine mobbing uygulanmaya başlandığını dile getirdi. Karaca, "Usulsüz ödemeleri tespit ettiğimde bana 'İşimize karışma, biz ne dersek onu yapacaksın' denildi. Ancak ben buna boyun eğmedim" şeklinde konuştu. Ardından görev yeri değiştirilen Karaca, acil serviste çalışmaya başladı. Ancak baskılar acil serviste de devam etti. Karaca, "Burada da yapılan haksızlıklara göz yummadım. Sonrasında taşıma personeli olarak görevlendirildim. Ancak taşıma personeli olmayı reddettim çünkü hastanede böyle bir pozisyonun olmadığını belirttim. Baskılar giderek arttı ve nihayetinde Niksar'a sürüldüm" dedi.
Karaca'dan Usulsüzlük İddialarına Yanıt
Usulsüzlükleri tespit ettikten sonra soruşturma açılmasını talep ettiğini dile getiren Bekir Karaca, "Ben kurumda normal bir hizmetli memurum. Bir idari amir hakkında 'Usulsüzlük yapıyor' dediğimde büyük bir suç işlemiş olurum ve gerçekle ilgisi olmadığı takdirde ağır cezalarla karşı karşıya kalabilirim. Ancak her türlü usulsüzlüğü tespit ederim çünkü bunlar çok basit konular. Zaten bu usulsüzlükleri tespit ettiğim ve sendika temsilcisi olduğum için bana bunları yaşattılar" şeklinde konuştu. Karaca, herhangi bir ceza almadığını ve kendisine gerekçe sunulmadığını ifade ederek sürgünün gerekçesinin olmadığını savundu. Asıl sorunun kendisinin SES üyesi olması olduğunu dile getiren Karaca, hastanede SES'i istemeyen kişilerin usulsüzlükler ve hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmamasının sebep olduğunu belirtti.
SES İşyeri Temsilcisi Bekir Karaca'ya Destek
SES Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Kaya Eroğlu ise Bekir Karaca'nın Sağlık-Sen'den istifa edip SES'e üye olmasının ardından mobbinge maruz kaldığını vurguladı. Eroğlu, Karaca'nın maaş mutemetliği sırasında kamu işçilerinin fazla mesailerinin usulsüz bir şekilde ödendiğini fark ettiğini ve bu durumu imzalamak istemediğini aktardı. Eroğlu, "Bekir Karaca'ya 'İmzayı at ya da atmazsan senin yerine birini buluruz' şeklinde bir baskı yapıldı ve ardından görev yeri değiştirildi. Bundan sonra mobbing, sataşmalar ve psikolojik şiddet devam etti" şeklinde konuştu. Eroğlu, Sağlık Bakanlığı'nda Sağlık-Sen referansıyla görevlendirmeler yapıldığına dikkat çekerek, SES üyesi olmanın taşra illerinde daha fazla baskıya yol açtığını ifade etti. Eroğlu, sendika olarak Bekir Karaca'nın yanında olacaklarını ve hukuki süreci takip edeceklerini belirtti.
Tokat Erbaa Devlet Hastanesi'nde yaşanan bu olay, usulsüzlük iddiaları ve sendikal faaliyetlere yönelik baskılarla gündeme gelirken, Bekir Karaca adalet arayışını sürdürmeye devam ediyor.