Ukrayna'daki savaşın etkilerini yakından hisseden komşu ülke Slovakya, Batı ile Rusya arasındaki dengelerin bir yansıması olarak görülen bir seçime tanıklık etti. Seçimler sonucunda eski Başbakan Robert Fico'nun liderliğindeki Sosyal Demokrat Partisi (SMER) birinci sırada yer aldı.
Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, SMER yüzde 22,94 oy oranı ile önde tamamladı. Liberal İlerici Slovakya Partisi (PS) yüzde 17,96 oy alarak ikinci sırayı elde ederken, bir diğer liberal parti olan Ses Partisi (HLAS) yüzde 14,7 oy ile üçüncü sırayı aldı.
Önceki genel seçimde yüzde 25 oy alarak birinci sırada yer alan muhafazakâr Sıradan İnsanlar ve Bağımsız Şahsiyetler Partisi (OLANO), bu seçimde başarılı olamadı. OLANO, İnsanlar İçin Partisi (Za Ludi) ve Hristiyan Birliği (KU) ile üçlü bir ittifak kurarak yüzde 8,89 oy oranında büyük bir hezimete uğradı.
Ülkede yaklaşık 4,4 milyon seçmen bulunuyor ve seçime katılım oranı yüzde 68,51 olarak belirlendi.
Küçük Partilerin Rolü
Seçim barajının ittifaklar için yüzde 7, bağımsız partiler için yüzde 5 olduğu Slovakya'da, altı parti bir ittifakla meclise girmeyi başardı. Buna göre ilk dört partinin dışında Hristiyan Demokratik Hareket Partisi (KDH) yüzde 6,82, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SAS) yüzde 6,32 ve milliyetçi Slovak Ulusal Partisi (SNS) yüzde 5,62 oy aldı.
Sonuçlara göre 150 sandalyeden oluşan mecliste SMER 42, PS 32, HLAS 27, OLANO ittifakı 16, KDH 12, SAS 11 ve milliyetçi SNS ise 10 milletvekili ile temsil edilecek.
Hiçbir parti mecliste yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için en fazla oy alan parti, koalisyon hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova'dan alacak. Diğer yandan birçok küçük parti meclise girdiğinden, hükümet kurma çalışmalarında küçük partiler önemli bir rol oynayacak.
Komşuların Gözü Slovakya'da
Slovakya'daki seçim sonuçları, Ukrayna'daki savaşın etkilerini yakından deneyimleyen Doğu Avrupa'da yaşanan değişiklikleri gözler önüne seriyor. Slovakya, Ukrayna'nın sınır komşusu olarak, Batı'nın Ukrayna'daki savaşa verdiği desteği sürdürüp sürdürmeyeceğini belirleyen bir "sınav" olarak kabul ediliyor. Seçimleri kazanan Fico, Slovakya'nın Avrupa'nın GSYİH'sinden Kiev'e en fazla kaynak aktaran ülke olduğunu belirterek, askeri bir taahhüt vermeden önce dikkatli davranacaklarını ifade ediyor.
Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi olan Slovakya'da seçimi kazanan Fico, Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını eleştiriyor ve Moskova ile daha yakın ilişkiler kurulmasını savunuyor. Slovakya'nın bu tavrı, Orban gibi Batı'ya eleştirel bir yaklaşımı benimseyen Macaristan lideri ile benzerlik gösteriyor ve bu iki ülkenin Moskova'ya daha fazla yaklaşabileceği spekülasyonlarına neden oluyor.