9 Eylül Gazetesi'nden Utku ÇELİK'in haberine göre, Bornova Belediyesi'nde devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, işçilerin işveren adına yetkili sendika SODEM-SEN'in güncellenmiş zam teklifini reddetmesiyle tıkanma noktasına geldi. DİSK Genel-İş 7'nolu Şube'de örgütlü işçiler, dün yarım gün iş bıraktıktan sonra bugün de tam gün iş bırakarak yeni bir teklif talep etti. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki'nin açıklamasına başkanlık binası önünde cevap verildi.

Eşki'den açıklama: "Vicdana uygun bir teklif sunduk"

Başkan Eşki, yaşanan gelişmelere ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, grev durumunda mevcut teklifin üzerine çıkacak bir rakamın bulunmadığını belirtti. Eşki, "Genel-İş sendikası ile görüşmelerimizde uzlaşma sağlanamaması halinde Pazartesi günü grev başlayabilir. Bornova'nın ihtiyaç duyduğu yatırımlar için ayrılan payı koruyarak mesai arkadaşlarımıza 2024 yılı için 44.500-49.900 TL (2024 ortalama işçi maaşı 47.157 TL) ve 2025 yılı için 55.300-61.580 TL (2025 ortalama işçi maaşı 58.286 TL) aralığında bir ücret teklif ettik.Belediyemizin imkânları doğrultusunda vicdana uygun bir teklif sunduk; ancak sendika yönetimi bu teklifi reddedip "Greve gideriz" dedi" ifadelerini kullandı.

"Hem Bornovalılar hem de işçiler mağdur olmasın"

Eşki, görüşmelerde hem Bornovalılar hem de işçiler mağdur olmaması için çaba gösterdiklerini belirterek "Teklifin üzerine çıkmak, Bornova halkına sunulan hizmetlerden ödün vermek anlamına gelir ve bu bizim kırmızı çizgimizdir. Grev gerçekleşse de bu rakamların üzerine çıkamayacağımızı belirtmek isterim. Her koşulda Bornova'ya hizmet etmekten ve sorunları çözmekten vazgeçmeden, güçlü Bornova yolculuğuna tüm gücümüzle devam edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı.

Ömer Eşki'nin Açıklaması

DİSK Başkanlık önünde Eşki'ye cevap verdi

DİSK Genel İş 7'nolu Şube Başkanı Uğur Nazlıoğlu, Eşki'nin açıklamasına Başkanlık önünden cevap verdi. Nazlıoğlu şu şekilde konuştu:

"Bornova Belediyesi Başkanı Ömer Eşki'nin bir açıklamasını gördük, 2024 yılı için taban ücret olarak 44.500 lira önerdiğini gördük. Arkadaşlar, vergilendirme usulünü yaratan belediye başkanı ve ekibi değil elbette; ancak önerilen bu 44.500 lira, 2024 yılı içinde tarafımızdan bankamatikten çekilebilecek bir ücret değildir. Bu bir.

Kuru kayısıda sezonun ilk çeyreğinde ihracat yüzde 12 arttı Kuru kayısıda sezonun ilk çeyreğinde ihracat yüzde 12 arttı

İkinci olarak, bu rakamın içinde, ücreti de çok yüksek olmayan, belli periyotlarda aldığımız bayram ücretleri de dahildir. 1 Temmuz'dan başlayarak 31 Aralık 2024 tarihine kadar, taban ücret olarak önerilen bu rakamın ortalama olarak cebimize girecek miktarının yaklaşık 41-42 bin lira civarında kalacağını vatandaşın bilmesi lazım. İkinci bilinmesi gereken şey de şu: Bu ücretin içinde her sabah iş yerlerimize gelirken ulaşım için harcadığımız masraflar da var. Burada 8-9 saate varan hizmetler veriyoruz. En az bir öğün yemek yediğimizde belli bir masrafa katlanıyoruz. Bunun da bu ücretin içinde olduğu bilinsin. Ayrıca, sosyal haklarımız, ikramiyeler ve biraz önce söylediğim bayram ücretleriyle birlikte düşünüldüğünde bu rakam anlam kazanıyor.

Kamuoyunda belediye işçilerine bakışın negatif olduğunu zaten biliyoruz. Ancak bundan sonra her gün çöpünü topladığımız, sosyal yardım yaptığımız, çocuklarına, yaşlısına, hastasına, engellisine, toplumun her kesimine hizmet verdiğimiz vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmak istemiyoruz. Onlara şunu söylüyoruz: Biz bu ülkedeki %10 sendikalı olabilmiş işçilerdeniz. Bu ülkenin ortalama ücreti 17-20 bin lira civarında olabilir. Bunun sorumlusu belediye işçileri veya sendikalı işçiler değil. Toplum şunu bilmeli: Sendikalı, sendikasız fark etmez, hepimizin mücadelesiyle, birleşik mücadelesiyle yükselen ücretler hepimizin çıkarına olacak. Burada hak mücadelesi veren işçilerin elde edeceği kazanımlar, toplumdaki diğer işçilerin kazanımlarına da destek sağlayacaktır."

Kaynak: Haber Merkezi