AKP'li milletvekilleri tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Vahit Kirişci başkanlığında toplanan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda görüşüldü. Dün başlayan ve sık sık tartışmalara sahne olan toplantıda, 14 saat süren görüşmelerin ardından 4 madde daha kabul edildi. Böylece, teklifin kabul edilen madde sayısı 7 oldu.
Kabul edilen maddelerin içeriği ise şöyle:
- Hayvan Bakımevlerine Alınan Hayvanlar: Rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bakımevlerinde barındırılacak ve bu hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.
- Tehlikeli ve Hasta Hayvanlar: Bakımevlerine alınan ve tehlike arz eden, bulaşıcı hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara, veteriner hekim kararıyla ötanazi uygulanabilecek.
- Yerel Yönetimlerin Yetkileri: Sahipsiz köpeklere ilişkin iş ve işlemlerde yerel yönetimler, Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri alabilecek.
- Hayvanlara Müdahale Yetkisi: Tıbbi gerekçelerle yapılan müdahalelerin yanı sıra, kanunda yer alan istisnai durumlarda da müdahale yapılabilecek.
Muhalefetten Sert Tepki
Muhalefet milletvekilleri, komisyon toplantısının çok uzun sürdüğünü ve sağlıklı çalışma koşullarının kalmadığını belirterek, komisyonun çalışmalarına ara verilmesini istedi. Tartışmaların devam etmesi üzerine Komisyon Başkanı Vahit Kirişci, toplantıya ara vererek siyasi partilerin temsilcilerini görüşmeye davet etti. Bazı milletvekilleri sıralara vurarak kanun teklifini protesto etti. Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil, 2019 yılında hazırlanan TBMM Hayvan Haklarının Korunması ile ilgili raporu Komisyon Başkanı Kirişci'nin önüne fırlattı.