Fevzi Efe Sekitmez/ 9 Eylül Gazetesi’ne tasarıyı değerlendiren CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yasa tasarısını eleştirerek barışçıl çözümün mümkün olduğunu belirtti. Avukat Murat Fatih Ülkü ise komisyondan geçen ilk 3 maddenin sorunları çözümsüz bıraktığını vurguladı. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu toplantısında, 'Sokak Hayvanları' yasası görüşmelerinde hayvan hakları savunucuları ve muhalefet partileri milletvekilleri, yasanın geri çekilmesi adına mücadele verirken, zaman zaman tansiyon yükseldi. Görüşmeler sırasında ara vermek isteyen muhalefet cephesine komisyon başkanından ret gelmesi protestolara sebep oldu. 

Aliağa Şampiyonlar Ligi'nde adını finale yazdırdı! Aliağa Şampiyonlar Ligi'nde adını finale yazdırdı!

Öte yandan, sokak hayvanları tarafından mağdur edildiğini belirten ailelerin tavrı görüşmelerin tansiyonunu arttırdı. Aileler, çocuklarının sokak hayvanları tarafından yaralandığını ve öldürüldüğünü söyleyerek isyan etti. 

Siyasi Fatura Hayvanlara Kesiliyor 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Artık işe yaramadığından bahsettiğiniz yasa 2004 yılında AKP iktidarı sürecinde çıkarılmıştır. Yasa’nın uygulama alanları boş bırakıldığı için yeni yasa yapmak zorunda kaldıklarını itiraf ediyorlar” değerlendirmesinde bulundu. Kılıç şunları söyledi: 

“AKP tarafından 2004 yılında çıkartılan yasa uygulanmadı. İktidar siyasi faturayı hayvanlara kesiyor, üstelik bunu da onların canıyla yapıyor. Eski yasayı yani 'yakala-kısırlaştır-sal' ilkesini yerine getirebilmiş olsaydı, bugünkü hayvan popülasyonundan söz etmiyor olacaktık. Mevcut yasadaki yöntem bu yasada kaldırılarak yerine 'yakala-rehabilite et- sahiplendir' yöntemi getirilmeye çalışılıyor. Getirilmek istenen yöntem, fiili olarak 'yakala – öldür' şeklinde işleyecektir. Bunu hepimiz biliyoruz. Öldürme işlemi her ne kadar yasa gerekçesinde ötanazi olarak hatta 'insancıl ötanazi' ifadesi olarak geçse de bunun insancıl hiçbir tarafının olmadığı ortadadır.” 

Hayvanları öldürmeden problemin çözülebileceğine de işaret eden Kılıç, “Uzman veteriner hekimler, etkin kısırlaştırma uygulamasından bahsederek, 2 yıl içinde popülasyon kontrolünü sağlayacaklarını belirtiyorlar. Böyle etik ve insancıl bir uygulama önümüzde dururken, ötanazi uygulamasında ısrar etmenizin nedenini anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. 

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç

Hukuki, Vicdani ve Ahlaki Değil 

Avukat Murat Fatih Ülkü, komisyondan geçen üç maddenin de içeriğinin sorunlu olduğunu vurguladı. Hayvanları öldürmenin çözüm olmadığını söyleyen Ülkü, “Ülkemizde, ne yazık ki birçok sokak hayvanı önce sahiplenilmesine rağmen daha sonra sahiplenen kişilerin 'sorumsuz' davranışları nedeniyle sokağa bırakılıyor. Yani sahipsiz hayvan diye tanımlanan birçok hayvan aslında sahipli hayvan veya ondan üremiş bir hayvan olarak vasıflandırılabilir” dedi. 

Öldürerek sorunların çözüme kavuşmayacağını söyleyen Ülkü, şöyle konuştu: 

“Evet, Türkiye'de sokak hayvanlarının yarattığı bir güvenlik sorunu da var. Bunu da reddedemeyiz. Ancak sokak hayvanları meselesini sokak hayvanlarını öldürerek çözmek kabul edilebilir bir yöntem değil. Sadece bu cümle bile ne kadar korkunç bir şeyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Ülkemizde ne yazık ki hayvan sahiplenme ve sonra bu hayvanları bıkınca sokağa atmayla ilgili ciddi bir sorun var. Hayvan sahiplenmenin bu kadar basit olmaması gerekiyor. Hayvan sahiplenen ailelerin ve kişilerin bunun sorumluluklarını yerine getirebilecek olgunlukta olmaları ve sokağa bırakmalara karşı caydırıcı bir yaptırımın olması gerekiyor. Bu yasa tasarısında bununla ilgili de bir önlem görmüyoruz. Buna bir de Ötanazi gibi bir isim vermeleri konuyu aslında daha da trajik bir hale getiriyor. Çarpıtıyor aslında konuyu.”

Avukat Murat Fatih Ülkü
Muhabir: Fevzi Efe Sekitmez