Suriye’de 1963 yılında darbe ile iktidara gelen Arap Sosyalist Baas Partisi’nin kanlı yönetimi, 2011 yılında halkın özgürlük taleplerine verdiği sert tepkilerle başlayan iç savaşın etkisiyle çöktü. Başkent Şam’da kontrolün rejim karşıtı güçlere geçmesi, Beşşar Esed yönetiminin sona erdiğini işaret etti.
1970 yılında Hafız Esed, parti içi bir darbeyle iktidarı ele geçirdi ve 1971’de devlet başkanı oldu. Beşşar Esed, babasının 2000 yılındaki ölümü üzerine Baas rejiminin başına geçti. Ancak, rejimin 2011’de başlayan halk hareketleri karşısında sergilediği baskıcı tutum, süreci iç savaşa taşıdı.
Esed’in Şam’dan Ayrıldığı İddia Ediliyor
Uluslararası haber ajanslarına konuşan Suriyeli yetkililer, Beşşar Esed’in Şam’dan bir uçakla ayrıldığını ve nerede olduğunun bilinmediğini bildirdi. İnternetteki uçuş takip sitelerine göre, Şam’daki havalimanından kalkan bir uçağın, Humus’un batısında radardan kaybolduğu öne sürüldü. Uçağın, radardan kaybolmadan önce 1600 fit yüksekliğe kadar alçaldığı ve sıra dışı hareketler sergilediği iddia edildi.
İç Savaşın Karanlık Süreci
Suriye’de 2011 yılında başlayan halk hareketleri, rejimin sert müdahaleleriyle hızla iç savaşa dönüştü. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu süreçte, rejim karşıtı silahlı gruplar uzun bir mücadele verdi. Diplomatik çözüm yollarına kapalı olan rejim, uluslararası baskılara rağmen geri adım atmadı.
2011’den bu yana Halep, İdlib ve Hama başta olmak üzere pek çok bölgede kontrolü kaybeden rejim güçleri, son olarak başkent Şam’da da halkın sokağa dökülmesiyle çekilmeye başladı. Rejim karşıtı gruplar, Şam merkezinde kontrolü ele geçirerek 61 yıllık Baas rejimini sona erdirdi.
Eski Başbakan’dan Dikkat Çeken Açıklamalar
Beşşar Esed yönetiminin eski başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medyada yayınladığı bir video mesajında, Suriye halkının seçeceği yeni bir hükümete destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Celali, “Suriye’nin tüm Suriyelilere ait olduğunu” ifade ederek, kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulundu.
Celali, açıklamalarında, "Yeni yönetimle işbirliğine hazırız ve devlet dosyalarını kolayca teslim edeceğiz" diyerek, muhaliflere uzlaşma çağrısında bulundu.
Fotoğraf: AA
Neler Olmuştu?
Son haftalarda rejim karşıtı gruplar, Suriye genelinde büyük ilerleme kaydetti. Halep, İdlib, Hama ve Dera gibi önemli şehirlerde rejim güçlerini geri püskürten gruplar, Şam’ın çevresinde de hakimiyet sağladı.
7 Aralık itibarıyla, Şam’ın güneybatısında ilerleyen rejim karşıtı silahlı gruplar, başkentin önemli bölgelerinde kontrolü ele geçirdi. Rejim güçleri, Savunma ve İçişleri Bakanlıkları ile uluslararası havalimanından çekilmek zorunda kaldı.
Aynı süreçte, Suriye Milli Ordusu, Halep kırsalında PKK/YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu kapsamında Tel Rıfat ilçe merkezini terör unsurlarından temizledi.