Sütçü İmam'ın Doğumu ve Ailesi

Sütçü İmam, Millî Mücadele'nin sembol isimlerinden biri olarak bilinir. Gerçek adıyla 1872 yılında Maraş'ın Fevzipaşa (Bektutiye) Mahallesinde dünyaya geldi. Babası Kireçcioğullarından Ömer Efendi, annesi ise Tiyeklioğullarından Emine Hanım'dır. İmam, Uzunoluk Camii'nde imamlık yaparak Allah rızası için görevini yerine getirirken, geçimini küçük dükkânında süt satarak sağlamaktaydı.

Maraş'ın Kurtuluş Mücadelesi Başlıyor

31 Ekim 1919'da yaşanan "Sütçü İmam (Uzunoluk) Olayı", Maraş'ın Millî Mücadele tarihinde önemli bir direnişin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu tarihte, Fransız güçlerinden destek alan Ermeni gruplar, Maraş sokaklarında Türklere hakaretler edip mukaddesata saldırmışlardı. Bir grup Fransız-Ermeni devriyesi akşam saatlerinde Uzunoluk Caddesi'nden geçerken, bir Ermeni askeri Uzunoluk Hamamı'ndan çıkan bir hanımefendiye saldırmış ve peçesini yırtmış, Türklerin burada peçe takamayacaklarını söyleyerek tehdit etmiştir.

Bu olaya tanık olan Sütçü İmam, işgalcilere karşı ilk müdahaleyi yaparak silahını kullanmış ve bir işgalci askeri etkisiz hale getirmiştir. İmam'ın bu cesur hareketi, "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz" sloganıyla şehrin kurtuluş mücadelesinin de fitilini ateşlemiştir.

Maraş'taki Harp ve Sonrası

Maraş'ın işgalden kurtarılmasından sonra 22 gün süren şehir harbinde de Sütçü İmam büyük fedakârlıklar göstermiştir. Bu hizmetleri nedeniyle harpten sonra Maraş Belediyesi tarafından işe alınmış ve kaledeki topun idaresi kendisine teslim edilmiştir. Ancak, Abdülmecit Efendi'nin tahta çıkmasının ardından kalede top atışı sırasında ağır yaralanmış ve 25 Kasım 1922'de vefat etmiştir.

Flaman Kuşu Nedir? Hangisi Flaman Kuşu ve Hangisinin Diğer Adıdır? Flaman Kuşu Nedir? Hangisi Flaman Kuşu ve Hangisinin Diğer Adıdır?

Mirası ve Anıtları

Sütçü İmam'ın vefatından sonra, adına çeşitli anıtlar yapılmıştır. İlk olarak 1936 yılında, Uzunoluk Meydanı'nda Belediye Başkanı Hasan Sükûti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme inşa edilmiştir. 1977'de ise Kıbrıs Meydanı'nda "Kurtuluş Anıtı" adı altında bir yapı daha eklenmiştir. 1980 sonrasında ise Çınarlı Camii'ndeki mezarı, Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından "anıt mezar" olarak düzenlenmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ