Türkiye’nin en ucuz toplu taşıması: Karaman'daki fiyatlar şaşırtıyor Türkiye’nin en ucuz toplu taşıması: Karaman'daki fiyatlar şaşırtıyor

İzmir’in içme suyu ihtiyacının neredeyse yarısını karşılayan Tahtalı Barajı, ekim ayında %16 doluluk oranına düşerek alarm veriyor. Baraj, bu seviyesiyle son 16 yılın en düşük ekim aylarından birini yaşarken, 1997’de tamamlanmasından bu yana tutulan kayıtlarda yalnızca 2008 yılında %5,5 doluluk oranı ile daha kötü bir tablo ortaya çıkmıştı.

Ege’de yağışlar uzun yıllar ortalamasının altında kaldı

Meteoroloji verilerine göre, Ege Bölgesi’ne 1 Ekim 2023-30 Eylül 2024 döneminde düşen yağış miktarı, geçen yılın ve uzun yıllar ortalamasının gerisinde kaldı. Normal şartlarda bölgeye yıllık metrekare başına 604,7 kilogram yağış düşerken, geçtiğimiz yıl bu miktar 578,4 kilograma gerilemişti. Ancak 2024 yılı boyunca metrekareye yalnızca 504,3 kilogram yağış düşmesi, bölgedeki barajların doluluk oranlarına da olumsuz yansıdı.

Yağışların düzensiz ve lokal gerçekleştiği İzmir’de kuzey bölgesi su alırken, güneyde yer alan Küçük Menderes Havzası ise kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Düzensiz yağışlar kentteki bazı barajlarda doluluk oranını artırsa da Tahtalı Barajı bu durumdan etkilenemedi.

Kuraklık Tahtalı’da adacıklar ve çatlaklar oluşturdu

Tahtalı Barajı’nın doluluk oranının düşmesiyle birlikte baraj havzasında adacıklar belirdi, zeminde ise derin çatlaklar oluştu. Her yıl ortalama 90 milyon metreküp su çekilen barajın bir bölümü neredeyse ovaya dönüştü.

12 barajdan 7’sinde su seviyeleri düştü

İzmir’in içme ve sulama ihtiyaçlarını karşılayan 12 barajdan 7’sinin doluluk oranları, geçen yıla kıyasla daha düşük seviyelerde kaldı. Bazı barajlar su seviyesini artırsa da kuraklık birçok barajda ciddi düşüşlere neden oldu.

Balçova’da doluluk oranı %15’ten %20’ye, Kestel’de %6’dan %28’e, Çaltıkkoru’da %36’dan %53’e, Yortanlı’da %11’den %43’e, Güzelhisar’da %60’tan %67’ye çıktı. Ancak, Aktaş barajında doluluk %10’dan %8’e, Ürkmez’de %17’den %14’e, Seferihisar’da %27’den %18’e, Alaçatı’da %30’dan %9’a, Kavakdere’de %28’den %26’ya, Zeytinova’da ise %4’ten %3’e geriledi.

Kar kuraklığı ve iklim değişikliği etkili oldu

İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, Batı Anadolu’da kar birikiminin ve akışların bu yıl çok düşük seviyelerde kaldığını belirtti. İklim değişikliği nedeniyle kar kuraklığının görünmeyen bir tehdit oluşturduğunu ifade eden Tağıl, "İzmir, yaklaşık iki yıldır beklediği yağmurları alamadı. Bu durum barajlarda ve akarsularda su seviyelerinin ciddi şekilde azalmasına yol açtı" dedi.

Tağıl, Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre kasım ayına kadar bölgedeki su sıkıntısının devam edeceğini öngördü. "Batı Anadolu ve Trakya’da su eksikliği yaşanma olasılığı yüksek. Eğer yağışlar artmazsa ve kar yağışı olmazsa, 2025 yılı çok daha zorlu geçecek" diye konuştu.

Kaynak: AA