Talas Belediyesi, çevreye duyarlılığını bir adım daha ileri taşıyor. İlçe sınırlarından toplanan geri dönüşüm plastik atıkları laboratuvar testlerinden başarıyla geçirerek asfalt üretiminde kullanıyor. Bu yöntem, hem çevre sorunlarının önüne geçiyor hem de ekonomik olarak büyük avantajlar sunuyor.
Plastik Asfaltın Avantajları
Plastik asfaltın kullanılması, sıcak karışım asfaltlara göre neredeyse 3 kat daha uzun ömürlü olduğu görüldü. Ayrıca, üretim ve serim maliyeti sıcak karışım asfalta göre yaklaşık yüzde 30 daha düşük. Atık plastiklerin asfalt yapımında kullanılması, çevre kirliliğini azaltmanın yanı sıra tükenmekte olan enerji kaynaklarına olan bağımlılığı da azaltıyor.
Daha Uzun Ömürlü ve Çevreci Yollar
Plastik asfalt, çevreci bir yaklaşımın yanı sıra yolların daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Ayrıca, plastik asfalt kullanımıyla asfalt çatlamaları azalıyor, agrega aşınması yarı yarıya azalıyor ve su emme kapasitesiyle bozulmanın önüne geçiliyor. Bu yöntem, araç lastiklerinin aşınmasını engelliyor ve daha dayanıklı yolların oluşmasına katkı sağlıyor.
Dünya Genelinde Uygulamalar
Plastik asfaltın çevreci ve ekonomik yaklaşımı dünya genelinde birçok ülkede benimsenmiş durumda. ABD'de New York ve Hawaii, Hindistan'da Madurai, Meksika'da Guanajuato, İngiltere'de Cumbria bölgelerinde bu yöntem uygulanıyor. Türkiye'de ise Talas Belediyesi, plastik asfaltı kullanarak çevreye katkı sağlıyor.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, "Artık Talas'ta plastik atıklardan üretilen çevreci ve ekonomik asfaltlar kullanılacak" dedi.