Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit, tağşiş ve hileli ürünlere karşı önemli bir adım attı. Bakanlık, sağlığı tehlikeye düşüren gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdaları internet sitesinden duyurmaya başladı. Listeye İzmir'den 106 ürün girdi. Listeye İzmir'den 106 ürün girdi. Çiğli’de bulunan Kazım Usta Pide Kebap Salonu’nda Adana Kebap’ta (dana eti ve kuyruk yağı) kanatlı eti ve tek tırnaklı eti tespit edildi. Etibol markasına ait dondurulmuş bohça mantıda tek tırnaklı eti tespiti yapıldı.
HİLELİ GIDA ÜRETEN FİRMALAR AÇIKLANIYOR!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, taklit, tağşiş ve hileli ürünlerin anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu. Bakan Yumaklı, "Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde 'Gıda Kamuoyu Duyurusu' sekmesi altında yayınlanacak" dedi.
TÜKETİCİLER BİLGİLENDİRİLECEK!
Bakan Yumaklı, yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine sonuçların daha hızlı şekilde sisteme girileceğini belirtti. Vatandaşların duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabileceğini söyledi.
TEKSTİL BOYASINI GIDADA KULLANANLAR BİLE VAR!
Bakan Yumaklı, kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünlere örnek olarak tekstil boyasının gıdada kullanılmasını gösterdi. Bu tür ürünlerin piyasadan toplatılıp imha edildiğini ve firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.
USULSÜZ FİRMALARA 771 MİLYON LİRA CEZA!
Bakan Yumaklı, geçen yıl 1,3 milyon denetim gerçekleştirildiğini ve bu yıl 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Bakan Yumaklı, "771 milyon lira idari para cezası kesildi. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu" dedi.
GIDANIN ADI VE NET MİKTARI RAFLARDA GÖRÜNECEK!
Bakan Yumaklı, tüketicinin yanıltılmasını önlemek için bazı gıdalarda katkı maddelerinin kullanımının yasaklandığını belirtti. Bakan Yumaklı, "Gıdanın adı ve net miktarı, satın alırken ilk bakışta görülecek alanda yazılacak" dedi.
"EN İYİ DENETÇİ TÜKETİCİDİR!"
Bakan Yumaklı, tüketicilerin duyarlı olması gerektiğini vurgulayarak, "Tüm bu süreçlerde 'en iyi denetçi tüketicinin kendisidir' anlayışını benimsiyoruz" ifadelerini kullandı.