Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, tarımsal ürünlerde üretici enflasyonu mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 5,57 artarak alarm verici seviyelere ulaştı. Bu artışla birlikte yıllık üretici enflasyonu ise yüzde 61,87'ye yükseldi. Şubat ayında ise yıllık üretici enflasyonu yüzde 58,29 seviyesindeydi.

Sektörlere Göre Değişim

TÜİK verilerine göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,84, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52 artış olurken balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri, balıkçılık için destekleyici hizmetlerde ise yüzde 1,18 azalış kaydedildi.

Ana Gruplarda Değişim

Ana gruplara göre bir önceki aya göre tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 3,27, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 7,6, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde ise yüzde 7,12 artış görüldü.

Yıllık Bazda Değişim

Yıllık Tarım ÜFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 6 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık bazda düşen tek alt grup yüzde 9,3 ile turunçgillerde oldu. Yıllık artışın az olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 32,48 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar, yüzde 38,5 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar olarak sıralandı. Buna karşılık, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 170,17 ile yağlı meyveler ve yüzde 122,7 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.

Tarımsal Ürünlerde Fiyat Artışı Bekleniyor

Tarımda üretici enflasyonundaki bu artış, tarımsal ürünlerde fiyat artışlarını da beraberinde getirecek. Bu durum, gıda fiyatlarında da yukarı yönlü bir baskı oluşturacak ve vatandaşların sofrasını olumsuz etkileyecektir.

Yetkililerden Çözüm Bekleniyor

Tarımda üretici enflasyonunun durdurulması ve ürün fiyatlarındaki artışın önlenmesi için yetkililerden acil çözümler bekleniyor. Bu konuda üreticilere yönelik desteklerin artırılması ve tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi gibi adımlar atılması gerekiyor.

Editör: Kazim Bozkurt