Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın yayımladığı “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu”na göre, Cumhurbaşkanlığı'nın altı aylık harcamalarında geçen yıla göre büyük bir artış gözlemlendi. Bu artış, geçen yıl 2.1 milyar lira olan harcamaların bu yıl 6.1 milyar liraya çıkmasıyla yüzde 176.8 oranında gerçekleşti.

Kamu Harcamalarındaki Genel Artış

Ekonomik kriz ve kamuda uygulanan tasarruf tedbirlerine rağmen, genel bütçe kapsamındaki birçok kamu kurumunun harcamalarında da belirgin bir artış gözlemlendi. Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile AFAD dışındaki tüm kurumlar harcamalarını artırdı. Özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın harcamalarındaki artış dikkat çekti; Diyanet’in altı aylık harcamaları geçen yıl 19.6 milyar liradan 46.7 milyar liraya yükseldi, bu da yüzde 137.3 oranında bir artış anlamına geliyor.

Manisa'da tarım işçilerini taşıyan traktör devrildi; 11 yaralı Manisa'da tarım işçilerini taşıyan traktör devrildi; 11 yaralı

Bütçede Beklenen Açık ve Faiz Giderleri

Rapor, bu yılın Temmuz-Aralık dönemi için bütçe açıkları ve hedeflere dair beklentileri de içeriyor. Bu yılın sonunda bütçenin 2 trilyon 1 milyar 975 milyon TL açık vermesi öngörülüyor. Orta Vadeli Program’da öngörülen açık 2.6 trilyon lira olarak belirtilmişti, ancak tasarruf tedbirlerine rağmen açık 2 trilyon liranın üzerinde kalacak. Yüksek faiz politikalarının etkisi de açıkça görülüyor; faiz giderlerinin bu yıl sonunda 1.2 trilyon lira olması bekleniyor.

Vergi Gelirlerinde Artış

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde 3 trilyon 213 milyar 365 milyon TL vergi geliri tahsil edildi. Temmuz-Aralık döneminde ise 4 trilyon 323 milyar 334 milyon TL vergi geliri tahsil edilmesi öngörülüyor. Yıl sonu itibarıyla bütçede beklenen vergi geliri ise 7.4 trilyon lira olarak belirlenmişti, ancak bu rakam 7.5 trilyon liraya çıkmış durumda.

Kaynak: HABER MERKEZİ