Tatlı Dillim, İstanbullu zengin bir ailenin oğlu olan Ferit’in hikayesini merkezine alıyor. Tıp eğitimi almasına rağmen en büyük tutkusu basketbol olan Ferit, maç öncesi kamp yapmak için takımıyla birlikte bir köye gelir. Köyde öğretmenlik yapan ve tüm hayatını köy halkına yardım etmeye adamış olan Emine ile yolları kesişir. İstanbul’daki çapkınlıklarıyla tanınan Ferit, Emine’ye gönlünü kaptırır ve onun kalbini kazanmak için uğraşır. Başlangıçta Ferit’e mesafeli duran Emine, zamanla ona aşık olur ve çift evlenmeye karar verir. Evliliklerinin ilk günleri mutluluk içinde geçerken, Ferit’in İstanbul’dan gelen arkadaşları olayların seyrini değiştirir.
Ferit, arkadaşlarıyla birlikte İstanbul’daki eski hayatına döner ve Emine’yi adeta unutur. Emine ise bir süre bekledikten sonra kocasını bulmak için İstanbul’a gider. Burada Ferit’in evliliklerini ailesinden gizlediğini ve eski alışkanlıklarına döndüğünü öğrenir. Emine, Ferit’e unutamayacağı bir ders vermek için plan yapar ve şehirli, bakımlı bir kadın kimliğine bürünüp “ikiz kardeşi Mine” olarak Ferit’in karşısına çıkar. Bu oyun, Ferit’in kafasını iyice karıştırır ve hikaye, izleyiciye eğlenceli ve duygusal anlar yaşatır.
Tatlı Dillim filminin oyuncuları ve kadrosu
Tatlı Dillim’in zengin oyuncu kadrosunda Türk sinemasının usta isimleri yer alıyor. Filmin başrolünde Tarık Akan (Ferit) ve Filiz Akın (Emine/Mine) bulunuyor. Onlara, Münir Özkul (Muhtar Hasan Amca), Zeki Alasya (Antrenör), Metin Akpınar (Metin Abi), Halit Akçatepe (Çoban), Hulusi Kentmen (Ferit’in Babası), Suna Keskin (Jülide), Cemil Can Bıçakçı (Basketbolcu), Suphi Tekniker (Basketbolcu Suphi) ve Kemal Sunal (Basketbolcu) gibi dönemin ve Türk sinemasının unutulmaz isimleri eşlik ediyor. Özellikle Kemal Sunal için bu film, sinema kariyerinin ilk adımı olması açısından ayrı bir önem taşıyor.
Tatlı Dillim filminin sonu nasıl bitiyor?
Filmin sonunda, Emine’nin kurguladığı “ikiz kardeş Mine” oyunu Ferit’in gerçeklerle yüzleşmesini sağlar. Ferit, Emine’ye olan sevgisinin farkına varır ve hatalarını anlar. Emine’nin dersiyle sarsılan Ferit, ona yeniden kavuşmak için çabalar. Film, Ferit ve Emine’nin barışarak aşklarına yeni bir sayfa açmasıyla mutlu sonla noktalanır. Böylece, izleyiciye hem eğlenceli hem de duygusal bir final sunulur.
Tatlı Dillim filmi ne zaman ve nerede çekildi?
Tatlı Dillim, 1972 yılında çekildi ve aynı yıl 1 Kasım’da vizyona girdi. Filmin çekimleri için İstanbul ve Bolu şehirlerinde setler kuruldu. Dönemin doğal ortamları ve köy atmosferi, filmin sıcak ve samimi havasını güçlendirdi. Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in üstlendiği film, Arzu Film yapımı olarak Türk sinemasında iz bırakan eserlerden biri oldu.