Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta önemli yasa değişikliklerini ele alacak. TBMM Genel Kurulu, 15 Ekim Salı günü başlayacak haftalık çalışmalarında, tüketicilerin korunmasına yönelik yeni düzenlemeleri ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen kanun teklifini görüşecek.

Tüketici Hakları İçin Yeni Düzenlemeler

Tüketici haklarını güçlendirmek amacıyla hazırlanan kanun teklifine göre, kredi verenler ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler, bilişim veya elektronik haberleşme cihazları aracılığıyla yapılabilecek. Bu sayede, tüketicilerin kimlik doğrulaması güvence altına alınacak ve daha hızlı bir sözleşme süreci sağlanacak.

Ayrıca, doğrudan satış sistemi ile ilgili yeni kurallar getirilecek. Tarafların hak ve yükümlülüklerinin daha net hale getirilmesi hedeflenirken, uzlaşma müessesesi ticari reklamlar ve haksız ticari uygulamalarda da devreye girecek. Bu düzenlemelerle birlikte, tüketici haklarının korunması daha da güçlendirilmiş olacak.

Yurt İçi Pazar Yerlerine Koruma Tedbirleri

Teklifte dikkat çeken diğer bir konu ise yurt içi pazar yerlerinin rekabet gücünün artırılması. Yurt dışı menşeli pazar yerlerine karşı yerli işletmelerin korunması, istihdamın artırılması ve ihracatın hızlanması için birtakım destekleyici tedbirler alınacak. Bu tedbirler, yerli pazarların uluslararası rekabette daha güçlü bir konuma gelmesini sağlayacak.

9. Yargı Paketi İçin Görüşmeler Başlıyor

Kamuoyunda merakla beklenen 9. Yargı Paketi, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak. Yargı reformları kapsamında birçok önemli değişiklik içeriyor. Bunlardan biri, Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'ndaki soru sayısının 100'den 120'ye çıkarılması olacak. Böylece, hukuk mesleğine girişte daha detaylı bir değerlendirme yapılacak.

Ayrıca, Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı'na çağrılacak aday sayısında da düzenlemeye gidilecek. İlan edilen kadro sayısının bir katı fazlası aday, mülakata çağrılacak ve böylece daha geniş bir havuzdan seçim yapılacak.

Araç Satışında Yeni Düzenlemeler

Yargı Paketi'nde dikkat çeken bir diğer düzenleme ise buluntu araçlar ile ilgili olacak. Sahipleri tarafından teslim alınmayan veya aranmayan araçların satış usulü yeniden düzenleniyor. Yediemin otoparklarında bulunan bu araçların daha etkin bir şekilde satılmasına imkan tanınacak.
Ayrıca, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret suçları, uzlaştırma kapsamından çıkarılacak ve ön ödeme kapsamına alınacak. Hakaret suçu için belirlenen şikayet süresi, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı aşamayacak.

Lübnan'daki Türk Askerinin Görev Süresi Uzatılıyor

Meclis gündeminde ayrıca, Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere de bulunuyor. Türkiye’nin Lübnan’daki barış gücü misyonunu sürdüreceği belirtiliyor.

Vergi ve Harçlarda Değişiklikler

Hafta içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmaya yönelik düzenlemeler ele alınacak. Kanun teklifine göre, motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altındaki motosikletler ile motor gücü 6 kilovatın altında olan motosikletler artık Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kapsamına girecek. Ayrıca, dronlar, lüks saatler ve motorlu oyuncaklardan da Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nda Kapalı Toplantı

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu da bu hafta Devlet İstihbarat Hizmetleri ve güvenlik faaliyetleri hakkında kapalı oturumlar yapacak. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurumlar raporlarını sunacak.

AFAD duyurdu: Malatya'da şiddetli deprem AFAD duyurdu: Malatya'da şiddetli deprem

AK Parti’nin Kanun Teklifleri Hazırlığı Sürüyor

AK Parti, yeni yasa tekliflerinin hazırlıklarına devam ediyor. Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yürütülen çalışmalarda, istinaf yargılamaları ve noterlik hizmetlerine ilişkin önemli düzenlemelerin yer aldığı tekliflerin TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor. Ayrıca, silah parçalarının satışı ve taşınması ile ilgili düzenlemeler de Meclis gündemine getirilecek.

Kaynak: Haber Merkezi