Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU-ÖZEL HABER Kahramanmaraş 7.7 ve 7.6 merkezli depremlerin yaşandığı ilk andan itibaren bölgeye gönderilen AKUT (Arama Kurtarma Derneği) gönüllüleri enkaz altında kalan depremzedeleri çıkarmak için adeta saatlerle yarıştı. Türkiye'nin hemen hemen her şehrinden gelen gönüllülerden oluşan arama kurtarma ekipleri, AFAD ile koordineli bir şekilde çalıştı. İzmir'den de askeri kargo uçağı ile yola çıkan 60 gönüllü, enkaz altından bir nefes duyabilmek için canhıraş mücadele verdi. AKUT İzmir Operasyon Bölümü Gönüllüsü Murat Aras ve AKUT İzmir Medya Birimi Sorumlusu Erdinç Ereeş, 9 Eylül Web TV'de Gündem Kahvesi Manşet Programı'na katılarak yaşadıklarını anlattı.
DAKİKALAR İÇİNDE
Ereeş, “6 Şubat'ta 04:17'de depremi duyduğumuzda daha doğrusu deprem olduğunda bizim ihbar hatlarımız 7-8 dakika içerisinde çalışmaya başladı. Olayın boyutları anlaşıldığında 'acil durum yönetimine' geçilmesi gerektiğine karar verildi. 216 gönüllümüz direkt alana gönderildi. İzmir'den 60 gönüllü ve Türkiye'de diğer illerden gelen gönüllüler ile ilk 3 gün aralıksız çalıştık. Yaşadıklarımızı anlatmak mümkün değil. İnanılmaz duygular hissettik. Enkaz altında bir canlının nefes aldığını düşünmek tüylerimizi diken diken yaptı. Enkaz altında tek bir canlının sesini duymak, bize kendimizi yeniden doğmuş gibi hissettirdi” diye konuştu.
'3 YIL EĞİTİM GÖRÜYORUZ'
AKUT İzmir Operasyon Bölümü Gönüllüsü Murat Aras da, “Enkaz altında kalan depremzedenin canlı olduğunu anladığımız zaman tüm yorgunluğumuz gidiyor, vücut pilimiz anında doluyor. Afetlerde, dinlenmiş personellerle dönüşümlü çalışıyoruz. Yorgun olarak çalışmalara devam etmek bizi de kazazede yapabilir. Bunun için çok dikkatliyiz” dedi. 'Gönüllü' olarak adlandırılmalarına rağmen profesyonel bir dernek ve ekip olduklarını ifade eden Aras, “Profesyonel olarak bu işten para kazanmadığmız için 'gönüllü' olarak adlandırılıyoruz ama amatör değiliz. Profesyonel anlamda bu işi yapıyoruz. Çok ciddi çalışmalardan geçiyoruz. Sahada olmak istiyorsanız, vakit ayırarak bu konuda uzmanlık edinmek zorundasınız. Yaptığımız işler bir kenara, çok ciddi tatbikatlar içerisinde oluyoruz. Bir AKUT gönüllüsü 3 yılda yetişiyor yani eğitimlerimiz 3 yıl devam ediyor” şeklinde konuştu.
BİNLERCE KİŞİ SIRADA
Kendisinin AKUT içerisine girme hikayesini de şöyle anlatan Aras, “Deprem olmuştu. Televizyondan gelişmeleri takip ediyordum. Bir daha televiyondan deprem izlemeyeceğim oradakilere yardım edeceğim dedim” dedi. Kahramanmaraş depremi ardından AKUT İzmir'e gönüllü olmak isteyen bin 500 kişinin müracaat ettiğini söyleyen Erdinç Ereeş, “Bizim herkese ihtiyacımız var. Depremden sonra İzmir AKUT ailemize bin 500 kişi ailemize katılmak için müracaat etti. Bu bizi çok duygulandırdı. Gönüllülerimiz ile görüştük. 3 oturumla ilk tanışmamızı sağladık” dedi. Murat Aras da, “Lütfen herkes benim boyum kısa, kilom fazla gibi şeyler düşünmesin. Bizim herkese ihtiyacımız var” diye konuştu.