Türkiye İşçi Partisi (TİP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Avukat Özgür Urfa, dün katıldığı İlke TV canlı yayınında, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile TİP heyeti arasında gerçekleşen ve Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin iade edilmesi yönündeki taleplerin iletildiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Urfa, "Meclis'in, Mahmud Abbas'ın 15 Ağustos'taki ziyaretinden önce toplanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ve TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Hatay Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin iade edilmesi ve Genel Kurul'un bu amaçla toplanması yönündeki taleplerini iletmek üzere dün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşmüştü.
TİP MYK Üyesi Avukat Özgür Urfa da görüşmeye ilişkin değerlendirmelerini paylaşmak üzere dün akşam İlke TV'de Dilek Odabaş'ın konuğu oldu.
'MECLİS, 15 AĞUSTOS'TAKİ GENEL KURUL'DAN ÖNCE OLAĞANÜSTÜ TOPLANMALI'
Meclis'in acilen olağanüstü toplanması gerektiğinin altını çizen Urfa'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile birlikte bir görüşme gerçekleşti. Bunun öncesinde muhalefet partileriyle zaten bir görüşme ve ortaklaşma söz konusuydu. Can Atalay'ın durumu ile ilgili Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması da bir B planı olarak gündemdeydi, eğer ki resen kendileri bu işlemi yapmazlarsa diye. Orada bir mutabakat sağlanmıştı. Öbür günkü görüşmeler arasında Numan Bey'e şunu ilettik, zaten gecikmiş olduğunu, bunu kendiliğinden yapmaları gerektiği hususunu bir kez daha kendilerine hatırlattık. İkincisi, kendilerine verdiğimiz dilekçeyi hatırlattık ve gereğinin yapılması hususundaki talebimizi ilettik. Üçüncü olaraksa, bir olağanüstü çağrı yapma sorumluluğunun Meclis Başkanı olarak kendisinde olduğunu ve derhal 15 Ağustos'tan önce, bildiğiniz üzere 15 Ağustos'ta Filistin Devlet Başkanı'nın bir ziyareti ve Meclis'te konuşması olacak, bu Genel Kurul'un öncesinde Meclis'i toplantıya çağırması gerektiğini ilettik. Bu husus olmadığı takdirde de muhalefet partileri olarak 14'üne dönük bir çağrı yapılabileceği taleplerini ilettik.
Kendilerinin 16 Ağustos'ta yapılmasına dair bir ısrarı olduğu ve bu yönde bir uzlaşı aradığına dair bir bilgimiz var, 15 Ağustos'taki Filistin Devlet Başkanı'nın ziyaretinden sonraki güne yapılmasına dönük. Karşılıklı talepler, niyetler iletilmiş oldu, bir yere bağlanmadı o toplantı ve görüşme sonucunda. Şimdi yarın muhalefet partileri bir araya gelecekler, zaten olağanüstü çağrıya dair imzalar toplanmıştı ve yarın nihai karar verilecek, ayın 14'üne mi 16'sına mı dönük bir çağrı olacağı yarın netleşmiş olacak.
'BU KARAR MECLİS AÇISINDAN BÜYÜK BİR AYIP, NUMAN KURTULMUŞ'UN BU AYIBI GİDERMESİ GEREKİYOR'
Bizim anlayabildiğimiz kadarıyla, öncelikle Filistin Devlet Başkanı'nın gelmesinin daha uluslararası bir konu olduğu ve öncelikli gündemlerinin bu olduğunu anlamış durumdayız. Öncelikle o konunun, o gündemin geçip ardından Can Atalay'la ilgili gündemi Meclis'e almak istediklerine dair bir kanaatimiz oluşmuş durumda. Bu son derece problemli. Elbette Filistin Devlet Başkanı'nın ziyareti de son derece önemli, hem ülkemiz hem Orta Doğu açısından. Ancak Can Atalay bu ülkenin bir milletvekili, 2 yıl aşkın süredir tutuklu, 2 tane Anayasa Mahkemesi kararına rağmen tahliye edilmemiş durumda, milletvekilliğinin düşürülmesi Anayasa Mahkemesi tarafından 'yok hükmünde' ilan edilmiş durumda. Değil bir hafta, bir gün, bir dakika bile daha fazla cezaevinde tutulmaması ve derhal milletvekilliğinin iade edilmesi gerekirken, bu konunun öncelikle alınmaması bizim açımızdan eleştiriye devam edilecek bir husus.
Evet, bugün bir diplomatik görüşme sağlandı, bu önemliydi baş başına. Ancak şöyle bir takdir hakları yok bizim açımızdan, Anayasal olarak da yasal olarak da, milletvekilliği iade edilebilir mi, edilemez mi, edilmeli mi, edilmemeli diye bir husus yok. Anayasa açık, Anayasa mahkemesi kararlarının bağlayıcılığı açık ve 100 yılı aşkın bir tarihi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi ile ilgili vermiş olduğu, milletvekilliğinin düşürülmesi kararının 'yok hükmünde' olduğu, hukukun etrafından dolaşıldığı tespitler Meclis açısından büyük bir utanç kaynağı, büyük bir ayıp. Ve bu nedenle de Numan Kurtulmuş'un bu ayıbı gidermesi, Meclis'in tarihinde kara bir leke olarak duran bu hususun ortadan derhal kaldırılması ve Can Atalay'a derhal özlük hakları iade edilerek Meclis yetkilerini alması gerekiyor."