Utku ÇELİK- Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında ortaya çıkan 'menenjit salgını' iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Şık, Koca’ya, “Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaştı mı?” diye sordu. 

İnşaat Alanına Ambulanslar Girdi

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, söz konusu iddiaları TBMM gündeminde taşıdı. Şık, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Günlerdir Akkuyu Nükleer Santral inşaatı işçilerinin bakteriyel menenjit virüs hastalığıyla hastanelere sevk edildiğine dair iddialar tarafımıza iletilmektedir, basına ve kamuoyuna yansımaktadır.

Kamuoyuna yansıyan ve tarafımıza iletilen bilgilere göre; inşaat alanına yaklaşık bir haftadır sürekli olarak ambulansların giriş yaptığı, işçilerin hastaneye kaldırıldığı ve 5 işçinin salgın nedeniyle hayatını kaybettiği öne sürülmektedir. 

Şirket yöneticilerinden işçilere ‘tedbir’ önerisi

Öte yandan 11 Ocak’tan bu yana bakteriyel menenjit virüsü hastalığıyla şüphesiyle hastaneye sevk edilen 3 işçinin Silifke Devlet Hastanesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi’nde müşahede altında tutulduğu ve hastane personeliyle birlikte izole edildiği Partimizin Mersin İl Örgütüne gelen bilgiler arasındadır. Örgütümüzden gelen bir diğer bilgi ise şirket yöneticileri tarafından işçilere gönderilen mesajlarda menenjit salgınına ilişkin iptidai tedbirlerin önerilmesidir. İşçilerin WhatsApp mesajlarında ‘C vitamini ekleyin, soğan, sarımsak ekleyin. Depodaki 500 miligramlık antibiyotik varsa omuriliğinizdeki iltihabı geçirebilirsiniz’ ifadelerinin yer aldığı görülmektedir.

Bakanlığa Yöneltilen Sorular

Ahmet Şık'ın Bakan Koca'ya yöneltilen soru önergesinde şu sorular yer alıyor:

  1. Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yaşanan salgına ilişkin iddialara yönelik Bakanlığınız herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?
  2. Bugüne dek kaç işçi bakteriyel menenjit virüsüyle ilgili hastaneye başvurmuştur? Kaç işçiye bakteriyel menenjit tanısı konulmuştur? Şu anda tedavi gören işçi sayısı nedir? Tedaviye alınan işçilerin akıbeti nedir? Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden işçi var mıdır? 
  3. Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaşmış mıdır?
  4. Hastanede çalışan sağlık emekçilerinin salgına karşı aşılandığı iddiası doğru mudur? 
  5. Şirket tarafından Silifke’deki eczanelerden çok sayıda, akut menenjit tedavisinde kullanıldığı bilinen siprofloksasin etken maddeli antibiyotiğin sipariş edildiği iddiası doğru mudur? 
  6. Çalışan işçilerin, ailelerinin ve işçilerin temas ettiği diğer insanların sağlığını korumak adına Şirket yetkileri ve Bakanlığınıza bağlı kurumlar tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır?  
  7.  İddiaları aydınlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Şirket ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne dek yapılmayan açıklama Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır? 
Kaynak: Utku ÇELİK