HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Bornova’da yapımı süren bir otel inşaatında 30 Aralık 2022 günü meydana gelen iş kazası sonucu 6 kişi hayatını kaybetmişti. Söz konusu kazaya ilişkin Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir Mimarlık Merkezi’nde basın açıklaması yaptı. Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube üyelerinin yakından incelemeleri sonucu oluşturulan raporu Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Evrim Aksoy basınla paylaştı. “İşçilerin kanı, zorlayıcı tedbirleri almayanların elindedir” başlıklı basın açıklamasını okuyan Aksoy, Bornova’daki otel inşaatında meydana gelen iş kazasının göz göre göre geldiğini belirterek, “İş cinayeti işlendiği açıktır” dedi.

TEDBİRLER SIRALANDI

İş cinayetlerinin önlenmesi adına ciddi adımlar atılmazsa bu durumun artarak devam edeceğinin altını çizen Aksoy, otel inşaatında alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Mesleki eğitim kapsamında, kule vinç montajcısı ve kule vinç bakımcısı eğitimleri düzenlenmelidir. Kamusal denetim ilkesi ile bu eğitimlerin Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) gibi piyasalaşan bir alanın dışında kalması için kamu kurum, kuruluşları ve meslek odaları tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Tüm kule vinç üreticisi firmaların modellerine ilişkin kurulum, kullanım ve bakım bilgilerini içeren ve kesinlikle anlaşılır olabilmesi için üretici tarafından Türkçeye çevirisi yapılmış kullanım kılavuzlarını barındıran bir ulusal bilgi bankası oluşturulmalıdır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri tek elden yönlendirilmeli, işveren ile iş güvenliği uzmanı arasındaki ekonomik bağ koparılmalıdır. Bu süreç kamu kurum, kuruluşları veya meslek odaları tarafından yönetilmelidir. İş güvenliği uzmanlarının işvereni, kamu kurum, kuruluşları veya meslek odaları olmalıdır. Kule vinçlerin montaj bakım ve işletmelerine ilişkin ulusal mevzuat düzenlenmelidir. Kule vinç bom (kol) çalışma ve şaryo (araba) çalışma aralığının tanımlanarak bunların şantiye içi yaşam alanları ve şantiye dışı meskûn mahalleri tehlikeye sokmayacak şekilde sınırlandırılması, montaj uygunluk değerlendirmeleri (kamusal denetim), zemin etütleri kontrolü ve ilgili meslek odalarından alınacak uygunluk değerlendirmesi raporlarına bağlı olarak inşaat ruhsatlarının düzenlenmesi sağlanmalıdır.”

“Vali’nin mevzuat bilmemesiyle ilgili”

Kazanın ardından İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ile Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ arasında yaşanan sorumluluk polemiği hakkındaki soruya yanıt veren TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “Buradaki inşaat alanı yetki ve sorumluluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda. Ruhsat alana kadar sorumluluk belediyede. Burada sorun şurada valinin mevzuat bilmemesi ile ilgili bir şey.  Ruhsat alana kadar sorumluluk belediyede. Mevzuatlar açık ve net. İzmir’de tümüyle büyük denetimlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takibinin yapılması gerekiyor. Her kaza olduğunda orada bir şantiye şefinin tutuklanması ile durumun çözülmesi değil. Oradaki çalışma koşullarının düzenlenmesi. İş güvenliği uzmanlarının bağımsızlıklarının sağlanması. Kamudan talebimiz denetlenmelerin sağlanması” diye konuştu.