Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı bütçe teklifinde yer alan sermaye giderlerindeki artışın Genel Tarım Sayımı’ndan kaynaklandığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. TÜİK, yaptığı yazılı açıklamada, bu iddiaların yanıltıcı olduğunu ve kurumun yürüttüğü önemli projelere zarar vermeyi amaçladığını ifade etti.

"TÜİK, bilimsel ve teknik bir kuruluştur"

Açıklamada, TÜİK’in, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda bilimsel ve teknik yöntemlerle veri toplayan, bu verileri değerlendiren ve kullanıcıların hizmetine sunan bir kurum olduğu vurgulandı. Kurumun resmi istatistik üretiminde temel ilke ve standartları belirlediğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

    “TÜİK, resmi istatistiklerin organizasyonu ve üretimi için bilimsel yöntemler kullanarak çalışmaktadır. Yapılan yorumlar ve haberler, TÜİK’in çalışmalarını engelleme çabaları olarak değerlendirilmektedir.”

Genel tarım sayımı ve bütçe artışı

Açıklamada, 2025 yılında gerçekleştirilmesi planlanan Genel Tarım Sayımı’nın, 24 yıl sonra ilk kez yapılacağı hatırlatıldı. En son 2001 yılında gerçekleştirilen bu kapsamlı çalışmanın, orta vadeli programlarda ve Cumhurbaşkanlığı yıllık planında yer aldığı belirtildi. TÜİK, bu büyük projeyle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

'Ayhan Bora Kaplan' davasında reddihakim talebine ret 'Ayhan Bora Kaplan' davasında reddihakim talebine ret

    “2025 yılında gerçekleştirilecek Genel Tarım Sayımı, ek personel, donanım ve teknolojik yenilikler gerektirmektedir. Bu kapsamda TÜİK’in sermaye giderlerinde yüzde 580 oranında artış meydana gelmiştir. Diğer ödeneklerde ise olağan artışlar görülmüştür.”

Çalışmaların önemi vurgulandı

TÜİK, ülkenin uzun vadeli planlamaları ve doğru politikalar geliştirilmesi için kapsamlı veri toplama çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Özellikle Genel Tarım Sayımı gibi projelerin, tarım sektörüne yönelik karar alma süreçlerini destekleyeceği ifade edildi.

Kamuoyuna doğru bilgi çağrısı

TÜİK, kamuoyunu yanıltıcı bilgilere karşı uyararak, resmi açıklamalara itibar edilmesi gerektiğini vurguladı. Kurum, bu tür haberlerin istatistiksel çalışmaların güvenilirliğini zedeleyebileceğine dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ