Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılı Muhtemel Eğitim Süresi (MES) raporu, Türkiye’deki eğitim süresinin son iki yılda düşüş gösterdiğini ortaya koydu. 2022 yılında 18,2 yıl olan muhtemel eğitim süresi, 2023 yılında 17,9’a geriledi ve iki yıl içinde %4,78 oranında bir azalma kaydedildi.

İstanbul barajlarında su seviyesi çok düşük! İstanbul barajlarında su seviyesi çok düşük!

MUHTEMEL EĞİTİM SÜRESİNDE AZALMA

TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de bir bireyin eğitim hayatında geçirmesi muhtemel süre, ilkokula başlama yaşından itibaren 17,9 yıl olarak belirlendi. Bu süre, bir önceki yıl olan 2022’de 18,2 yıl olarak kaydedilmişti. Muhtemel eğitim süresi; bir kişinin, belirli bir eğitim seviyesinde geçirmesi öngörülen örgün eğitim süresini ifade ediyor ve yıllık olarak hesaplanıyor.

İLKOKUL VE ORTAÖĞRETİMDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

İlkokula başlayan bir bireyin ortaöğretimi tamamlayana kadar eğitimde geçireceği süre 2023 yılında 12,3 yıl olarak hesaplandı. Geçen yıl bu süre 12,7 yıl olarak kaydedilmişti. Ayrıca, okul öncesi eğitimde ise bu süre 1,6 yıl oldu. Bu veriler, Türkiye'deki eğitim sistemindeki süreklilik ve devamlılık açısından dikkat çekici bir azalmayı işaret ediyor.

ERKEKLERDE DÜŞÜŞ, KADINLARDA ARTIŞ

Muhtemel eğitim süresi, erkeklerde kadınlara kıyasla daha hızlı bir düşüş gösterdi. 2022 yılına göre erkeklerde %2,8'lik bir azalma yaşanarak 17,6 yıl olurken, kadınlarda ise %0,3'lük bir artışla 18,4 yıl olarak hesaplandı. Bu veriler, kadınların eğitim hayatında daha uzun süre kaldığını gösteriyor.

İSTANBUL EN YÜKSEK, MUŞ EN DÜŞÜK

İl bazında en yüksek muhtemel eğitim süresi 2023 yılında İstanbul’da 20,3 yıl ile gerçekleşti. İstanbul’u sırasıyla 19,7 yıl ile Karabük, 19,6 yıl ile Ankara, 19,1 yıl ile Rize ve Erzincan takip etti. En düşük eğitim süresi ise 14,9 yıl ile Muş ve Şırnak oldu. Bu illeri Ağrı, Şanlıurfa ve Mardin izledi.

MES’İN EN ÇOK ARTTIĞI VE AZALDIĞI İLLER

2019-2023 yılları arasında muhtemel eğitim süresinde en çok artış kaydeden il %8,3 ile Gümüşhane oldu. Gümüşhane’yi Hakkari, Van, Diyarbakır ve Ağrı takip etti. Aynı dönemde, en büyük düşüş ise %10,4 ile Eskişehir'de yaşandı. Eskişehir’i Çankırı, Yalova, Antalya ve Muğla izledi.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ ENDEKSİNDE KADINLAR LEHİNE ARTIŞ

Cinsiyet eşitliği endeksi, kadınların eğitim süresinin erkeklerin eğitim süresine oranı olarak hesaplanıyor. 2023 yılında bu endeks 1,05 olarak kaydedildi ve kadınlar lehine bir artış yaşandı. En yüksek cinsiyet eşitliği endeksi Tunceli, Iğdır, Çanakkale ve Bartın gibi illerde görülürken, en düşük endeks Bitlis, Şanlıurfa ve Siirt illerinde kaydedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ