Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), algılanan enflasyon ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki farklılığa dair önemli bir açıklama yayımladı. 2023 yılının sonunda TÜFE'nin yıllık değişim oranının %64.77 olduğunu belirten TÜİK, tüketicilerin aynı dönemdeki enflasyon tahmininin ise %96 olduğunu ifade etti.

Tüketici Algısı ve Resmi Veriler Arasındaki Farklar Normaldir

TÜİK'nin yaptığı açıklamada, tüketicilerin geçmiş 12 aydaki enflasyon algısını yansıtan verilere dayanarak resmi TÜFE verisini eleştirmenin manipülatif ve art niyetli bir yaklaşım olduğu vurgulandı. TÜİK, tüketicinin enflasyon tahmininin TÜFE'nin gerçekleşen verisinden farklı olmasının son derece doğal bir durum olduğunu belirtti.

TÜFE'nin Uluslararası Standartlarda Ölçümü

Açıklamada, TÜFE'nin her ay 81 il ve 228 ilçe kapsamında 564,710 fiyatın derlenerek uluslararası standartlarda enflasyonu ölçen bir hesaplama sistemine sahip olduğu vurgulandı. Algılanan Enflasyon olarak bilinen verinin ise TÜİK tarafından yürütülen Tüketici Eğilim Anketi çerçevesinde vatandaşlara yöneltilen özel bir soru üzerinden elde edildiği ve bu verinin mikro verisinin kamuya açık olduğu belirtildi.

TÜİK'in Açıklaması Şu Şekilde:

"Bazı basın yayın organları ile sosyal medya hesaplarında Algılanan Enflasyon ve TÜFE'nin farklılaşmasına yönelik haberlerin çarpıtıldığı görülmektedir. TÜFE, her ay 81 il 228 ilçe kapsamında 564.710 fiyat derlenerek enflasyonu uluslararası standartlarda ölçen hesaplama sistemidir. Basında Algılanan Enflasyon olarak ifade edilen veri ise yine TÜİK tarafından gerçekleştirilen Tüketici Eğilim Anketi kapsamında yer alan ve vatandaşlara yöneltilen 'Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının % kaç arttığını/azaldığını düşünüyorsunuz? Lütfen tahmini oran veriniz' sorusuna verilen cevaplar üzerinden hesaplanabilmektedir. Söz konusu anketin mikro verisi, TÜİK Veri Araştırma Merkezi aracılığıyla talep eden tüm araştırmacıların kullanımına açıktır."

Kaynak: HABER MERKEZİ