İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in hakkında yeni bir soruşturma açıldığını dile getirmesinin ardından herkes bu çanın peşine düştü. 18. Yüzyılda Cenova'da el yapımı olarak imal edilen çanın, yıkılan eski belediye binası önünde olduğu ve o çanı, dönemin Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in Yunanistan Konsolosluğuna verdiği iddia edildi. Bu haberin ardından herkes o çanın peşine düştü. Yıllarca belediye binası önünde sergilenen çanı merak edenler internet üzerinden aramaya koyuldu. İşte o çanın görüntüsü.
Dönemin Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından belediye depolarından çıkartılıp başkanlık makam katında sergilendiği de iddia edilen çanın 18. yüzyılda yapıldığı biliniyor.
18. Yüzyılda Cenova'da el yapımı olarak imal edildiği belirtilen tarihi çanın, Seferihisar Çolak İbrahim mahallesinde yıkılan Rum kilisesine ait olduğu, uzun yıllar da Seferihisar Belediyesinin eski binası yanındaki itfaiyede "itfaiye çanı" olarak kullanıldığı söyleniyor.
Kilise değil, itfaiye çanı!
18. Yüzyılda yapıldığı belirtilen Rum kilisesine ait çan, uzun yıllar Seferihisar Belediyesi İtfaiyesi tarafından kullanılmış...
Tarihi kilise çanına ait kaynaklarda sadece bu fotoğraf bulunuyor. 70'li yılların başında Seferihisar'a ziyarete gelen dönemin İzmir Valisi Namık Kemal Şentürk, Seferihisar halkına eski Seferihisar Belediyesinin yanındaki itfaiye önünden konuşma yapıyor.
Tunç Soyer'e çan davası...
Ancak şöyle bir ayrıntı var ki; Tunç Soyer'in aslında kaybolan çanla çok da ilgisinin olamayacağını kanıtlar türden. Soyer, Seferihisar Belediye Başkanlığı koltuğuna 2009 yılında oturuyor ve bahse konu yıkılan belediye binasında hiçbir zaman görev yapmıyor. Doğal olarak bu bilginin ardından akıllara "Eski belediye binası önürde sergilendiği söylenen çandan Başkan Soyer nasıl oluyar da sorumlu tutuluyor?" sorusu geliyor.