9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir’in en önemli ticaret merkezlerinin başında gelen Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda, turizm noktasında önemli adımlar atıldı. Tarihi Kemeraltı Derneği Başkanı Semih Girgin’in yoğun çabası sayesinde İzmir’e gelen kruvaziyer yolcuları, kafileler halinde Kemeraltı’nı ziyaret etmeye başladı. Biz de 9 Eylül Gazetesi olarak çarşı esnafına, kruvaziyer yolcularının gelmesi hakkındaki düşüncelerini sorduk. Esnaf, turistlerin çarşıya ilgisinden memnun olsa da ziyaretlerin kısa süreli olması nedeniyle ekonomik beklentilerin karşılanmadığını belirtti. Ekonomik açıdan ciddi kazanç elde etmeseler bile turistlerin gelmesini tanınırlık açısından yararlı bulduklarını söyleyen esnaf, atılacak adımlarla birlikte Kemeraltı’nın önemli turizm lokasyonlarından olabileceğine inandıklarını dile getirdi.

‘ZAMAN İÇERİSİNDE DEĞERİ ARTIRACAKTIR’

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yedi yıldır dükkânı olan keçe tasarımcısı Yalçın Ayarcıoğlu, son iki aydır kruvaziyer yolcularının Kemeraltı’na geldiğini söyledi. Ayarcıoğlu, “Son iki aya kruvaziyer yolcuları gelmeye başladı ama grup halinde dolaşıyorlar. Süreleri 6-7 saat. Bu sürede nasıl dolaşacak? Nasıl alışveriş yapacak? O anlamda ciddi problemler var. Biraz geleceğe dönük baktığınız zaman dünyada belli lokasyonlar var. Bu lokasyonlar zaman içerisinde isim, marka değeri elde ederler. Eminim ki bir süre sonra Kemeraltı, dünyada marka değeri artan bir pazar haline gelecektir” ifadelerini kullandı.

Yalçın Ayarcıoğlu

New York Borsası'na Fed dopingi New York Borsası'na Fed dopingi

‘GEMİ YOLCULARI GELDİĞİNDE ESNAF ÇOK KAZANIYOR ANLAMINA GELMİYOR’

Ayarcıoğlu, “Bugün her gemi geldiğinde Kemeraltı esnafı çok para kazanıyor anlamına gelmiyor. Bu zaman içerisinde olacak bir şey. Lakin sorunumuz şu; biz turiste ulaşamıyor. Buraya geliniyor, bir rehber eşliğinde dolaşılıyor ama bir şeyi öğrenme, deneme veyahut hediye alma gibi bir şansı olmuyor. Lakin buraya gemiler buraya uğradıkça insanların bir kısmının aklında kalıp, bir sonraki ziyaretlerinde uğrayacakları bir bölge olacaktır” diye vurguladı.

WORKSHOP’LAR DÜZENLENMELİ

Kemeraltı’nı workshop’lar düzenleyerek daha iyi tanıtabileceklerini düşündüğünü dile getiren Ayarcıoğlu, Bizim dünyaya iyi satamadığımız iki alanımız var. Gastronomi ve el sanatları. Dünyada aklına gelmeyecek olan el sanatlarını workshoplar düzenleyerek burada deneyimlemesini sağlayabiliriz. Bence gerçek tanıtım böyle bir şeydir. Bu çok değerli bir şey olur” dedi.

‘KEMERALTININ ACİL OTOPARKA İHTİYACI VAR’

Kemeraltı Çarşısı’nda otel/restoran işletmeci Hakan Korkuter, Kemeraltı’na gelen turistlerin çarşının tanıtımına yararlı olduğu ama harcama yapmadıklarını söyledi. Kemeraltı’nın turizmin merkezlerinden biri olması için çeşitli adımlar atılması gerektiğini ifade eden Korkuter, “Burada turizmin gelişmesi için adımlar atılması gerekiyor. Örnek vermek gelirse; 23-24 tane hanımızı restore edip, buraları bir cazibe merkezi haline getirebiliriz.  Ben 1971 yılında bu çarşıdaydım. O günden bugüne çok değişti fakat hiç değişmeyen şey; herkes proje üretip, devamını getirmedi. Kemeraltı’nın en az 5 otoparka ihtiyacı var. Burada vakit geçirecek olan ziyaretçi arabasıyla gelemiyor. Çok acil çözmemiz gereken bir durum bu” dedi.  

Hakan Korkuter

‘BİZİM İÇİN ÇOK ETKİLİ OLMUYOR’

Kemeraltı esnafı Mihrican Bal ise “Kruvaziyer yolcularını buraya getirmeye çalışmak güzel bir çaba. Buraya ne kadar çok insan gelirse biz o kadar olumlu etkileniyoruz ama turistler geliyor ve kısa bir tanıtımdan sonra hızlıca çarşıdan çıkıyor. Turist uzun uzun alışveriş yapamıyor. Kemeraltı çok geniş bir yer. Her yere götürmek mümkün değil ama insanlara bir şeyler seçebileceği, oturabileceği zaman bırakılması gerekiyor.  Yani bizim için çok etkili olmuyor ama tabii gelmeleri ilerisi için önemli bir çabadır” diye söyledi.

Mihrican Bal

‘GİRGİN’DEN TANITIM VURGUSU’

Kemeraltı’na kruvaziyer yolcularını getirebilmek için yoğun çaba gösteren İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir'in kruvaziyer turizminde büyük bir şansa sahip olduğunu vurguladı. Ancak bu şansın yeterince değerlendirilemediğini ifade etti. "Gemi şirketleri, İzmir'i rotalarına dahil etmekte kendi kararlarını alıyor. Bu, bizim için büyük bir fırsat. Ancak, gemiler geldiğinde şehirle ilgili ellerinde bilgi ya da rehberlik sağlayacak materyal bulunmuyor” ifadelerini kullandı. Girgin, çarşının geleceği için bazı önerilerde bulunurken, "Turistlerin rahatça alışveriş yapabilmesi için esnafın döviz kabul etmesi ve yabancı dil bilmesi gerekiyor. Ayrıca, çarşıda turistlere yönelik bilgilendirici materyallerin arttırılması şart. Küçük videolar, broşürler ve tanıtım materyalleri bu konuda faydalı olabilir," dedi.

Semih Girgin-1

Kaynak: HABER MERKEZİ