Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün bu yıl Bursa'da kutlanacağını duyurdu. Atalay, programda verginin ana gündem maddesi olacağını ve "çok kazananlardan çok, az kazananlardan az vergi alınması" gerektiğini savundu.

Atalay, işçilerin ocak ayında aldıkları ücreti iki ay sonra vergi kesintileri nedeniyle geri alamadıklarını belirterek, bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Atalay, bu durumun sadece işçileri değil, memurları da etkilediğini ve sene başında 20 bin lira olan maaşın sene sonunda 16 bin liraya düştüğünü vurguladı.

Enflasyon ve Asgari Ücret Sorununa Çözüm Aranıyor

Atalay, enflasyonun kontrol altına alınması ve asgari ücrete zam yapılması gerektiğini de dile getirdi. Enflasyonun durdurulmadığı sürece asgari ücrete yapılacak zamların bir işe yaramayacağını belirten Atalay, "Enflasyonu durdurmadan, tabiri caizse küpün altını kapatmadan küpün üzerine istediğiniz kadar suyu doldurun, kısacası parayı verin paranın bir hükmü kalmıyor. Bunun için biran evvel küpün altını kapatmak lazım, enflasyonu durdurmak lazım." dedi.

İş Kazalarına Tepki ve Sendikalara Destek Çağrısı

Atalay, son dönemde artan iş kazalarına da tepki gösterdi. İliç'te 7 işçinin hala toprak altında olduğunu ve her gün 4 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Atalay, Beşiktaş'taki iş cinayetinde de 29 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Atalay, bu tür trajedilerin önlenmesi için sendikalara, Bakanlığa ve ülkeyi yönetenlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Atalay, iş sağlığı ve iş güvenliğinin paradan daha önemli olduğunu ve iş kazalarının önlenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı. Atalay, "Ben nefes aldığım müddetçe Soma'nın cinayet olduğunu anlatmaya devam edeceğim." dedi.

13. Çalışma Meclisi'nde Emekçilerin Sesini Duyuracaklar

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 29-30 Nisan tarihlerinde düzenlenecek 13. Çalışma Meclisi'nde de emekçilerin sesini duyuracaklarını söyledi. Atalay, bu toplantıda sendikalar ve sivil toplum örgütleri olarak sıkıntılarını Cumhurbaşkanı'na aktaracaklarını ve işçiyi, emekliyi, taşeron işçisini, asgari ücretliyi ve fakiri güldürmeden bu ülkede barışı sağlamanın mümkün olmadığını vurguladı.

Anayasa Değişikliği Emekçiler için Gerekli

Atalay, Türkiye'nin bir anayasa değişikliğine ihtiyacı olduğunu ve bunun için öncelikle işçilerin desteğinin alınması gerektiğini savundu. Atalay, 17 milyon işçinin olduğu bir ülkede sadece 2,5 milyon işçinin sendikal örgütlü olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Atalay, sendikalar yasasının 12 Eylül'den kalan bir düzenleme olduğunu ve anayasa değişikliğine esas işçilerin ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Editör: Utku Çelik