Ödeme takvimi: İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak? 2025 İUP maaşları ne kadar oldu, zam geldi mi? Ödeme takvimi: İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak? 2025 İUP maaşları ne kadar oldu, zam geldi mi?

Nijerya, 17 Ocak 2025 itibarıyla BRİCS’in dokuzuncu resmi ortağı olarak kabul edildi. Brezilya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Nijerya'nın BRİCS'e katılımı, ülkenin küresel yönetişimdeki aktif rolü ve BRİCS'in çıkarlarıyla uyumlu olmasıyla şekillendi. Nijerya, BRİCS'e katılan Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan'ın ardından ortak ülke statüsü kazanan dokuzuncu ülke oldu.

BRİCS'in Yükselişi ve Türkiye’nin Beklentileri

2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRİCS, 2011'de Güney Afrika'nın katılımıyla genişlemişti. Başlangıçta ekonomik ve finansal iş birliği için kurulan BRİCS, zamanla küresel güvenlik ve yönetişim reformlarına da odaklandı. 2024 yılında İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri tam üye olarak kabul edilmişti, ayrıca Endonezya da Ocak 2025 itibarıyla tam üyelik kazanmıştı.

Ortak Ülke Statüsü Nedir?

Ekim 2024'te Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenen BRİCS zirvesinde onaylanan "ortak ülke" statüsü, BRİCS üyeliği için bekleyen 30’dan fazla ülkeye bir alternatif sunuyor. Bu statü, ülkelerin BRİCS ile ekonomik ve diplomatik ilişkilerini güçlendirmelerine olanak tanıyor.

Türkiye'nin BRİCS Üyeliği İçin Bekleyişi

Türkiye, 2024 Eylül ayında BRİCS üyeliği için resmi başvuruda bulunmuştu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye "ortak üyelik statüsü" teklif edildiğini ifade etmişti. Ancak Türkiye'nin bu teklifi kabul edip etmediğiyle ilgili henüz net bir bilgi paylaşılmadı. Türkiye'nin BRİCS üyeliği için süren bu bekleyiş, Nijerya’nın katılımıyla bir kez daha gündeme geldi.

Kaynak: Haber Merkezi