Türkiye’nin ciğerleri, düşük nem, rekor sıcaklıklar ve ihmal gibi faktörlerin etkisiyle yanmaya devam ediyor. Geçen yıla göre bu yıl orman yangınlarında yüzde 78 artış yaşandığı bildiriliyor. Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, orman yangınlarına dair yaptığı açıklamalarda, çözüm önerileriyle dikkat çekiyor.

Çağdaş Avukatlar Grubu, İzmir Barosu seçimleri için hazır Çağdaş Avukatlar Grubu, İzmir Barosu seçimleri için hazır

Kırsal Dönüşüm Şart: Orman Köyleri Dirençli Hale Getirilmeli

Hüsrev Özkara, orman köylerinin yangına dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Depremlerin nasıl kentsel dönüşümü zorunlu kıldığını hatırlatan Özkara, orman yangınlarının da kırsal dönüşümü zorunlu kıldığını vurguluyor. Özkara, "Orman köylüleri, yangın çıktığında köyü terk etmek zorunda kalıyor. Oysa mücadele edebilmeleri için uygun koşullar yaratılmalı. Çocuk, yaşlı ve hayvanların tahliyesi için düzenlemeler yapılmalı, tatbikatlar gerçekleştirilmelidir" ifadelerini kullandı. Ayrıca kırsal dönüşüm kapsamında, orman köylerinde yaşayanların geçimini sağlayabileceği iş olanaklarının da düşünülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Yangına Karşı Koruyucu Önlemler: Enerji Nakil Hatları ve Anız Yakma Sorunları

Özkara, enerji nakil hatlarının da yangınlara neden olabildiğini belirterek, özellikle orman içinden geçen hatların düzenlenmesi gerektiğini ifade ediyor. "Her direğin altında beton veya çakıl malzeme ile kaplanmış bir alan olmalı" önerisinde bulunuyor.

Anız yangınlarına da dikkat çeken Özkara, sadece “Anız yakmak yasaktır” demenin yetersiz kaldığını, daha caydırıcı ve eğitici yöntemlere ihtiyaç olduğunu savunuyor. “Anız yakacağına ben sana tarlayı sürmen için mazot yardımı yapıyorum demek daha etkili olabilir” diyor. Ayrıca, caydırıcı cezalar ve desteklerin kesilmesi gibi yaptırımların da önemine vurgu yapıyor.

Yangın Uzmanlığı ve Ortak Çalışma: Ekiplerin Önemi

Türkiye’de çıkan yangınların yüzde 40’ının nedeni bilinmiyor. Özkara, bu oranın düşürülmesi için “yangın kırım uzmanlığı” ekiplerinin oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, belediyeler ve Orman Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışması için yasal düzenlemelerin gerekliliğine dikkat çekiyor. Bu adımların atılmasıyla orman yangınlarının etkisinin önemli ölçüde azaltılabileceğini söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ