İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Türkiye'de son bir yılda en az 66 çocuğun çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı. Rapora göre, hayatını kaybeden çocukların 22'si 15 yaşın altında, 44'ü ise 15-17 yaş aralığındaydı. Ölen çocukların 61'i erkek, 5'i kız çocuğuydu. Ayrıca, 5 çocuk mülteci veya göçmendi.
Tarım Sektöründe Ölümler Yoğunlaşıyor
Çocuk işçi ölümlerinin en sık yaşandığı sektör, tarım ve ormancılık oldu. Raporda, son bir yılda tarım sektöründe 24 çocuğun (14'ü mevsimlik işçi, 6'sı çoban, 4'ü çiftçi) hayatını kaybettiği belirtildi. Tarımı, 17 ölümle sanayi, 13 ölümle inşaat ve 12 ölümle hizmet sektörü izledi.
İş Cinayetlerinin En Yaygın Sebebi: Boğulma
Çocuk işçi ölümlerinin en yaygın sebebi ise boğulma olarak kaydedildi. Özellikle tarım sektöründe çalışan çocuklar, sıcak havada bunalıp girdikleri su kanallarında veya derelerde boğularak hayatını kaybediyor.
81 İlin 37'sinde Çocuk İşçi Ölümleri Yaşandı
Rapora göre, Türkiye'nin 81 ilinin 37'sinde çocuklar çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçi ölümlerinin en çok yaşandığı il ise 7 ölümle İstanbul oldu. İstanbul'u 5 ölümle Şanlıurfa izledi.
MESEM'lerin Rolü
Raporda, çocuk işçiliğinin yoğunlaştığı 4 coğrafi koridor tespit edildi: İstanbul-Kocaeli, Şanlıurfa-Gaziantep, Konya-Karaman-Aksaray ve Adana-Hatay-Antalya-Mersin. Ayrıca, Mesleki Eğitim Merkezlerinin (MESEM) çocuk işçi ölümlerindeki rolüne de dikkat çekildi.
MESEM'lerin, lise çağındaki çocukları organize sanayi bölgelerindeki (OSB) sanayilere yönlendirmesinin, çocuk işçi ölümlerinin kırsal alanlardan kentlere ve kent çeperlerine kaymasına neden olduğu belirtildi.
Raporda, MESEM'lerin pilot uygulamayla 10 şehirde mesleki eğitim yaşını 12 yaşa kadar düşüreceği ve bunun çocuk işçi ölümlerini artırabileceği endişesi dile getirildi.