Rapor, 2024 yılında gazeteciler için en fazla ölümün yaşandığı bölgenin Orta Doğu olduğunu vurguladı. İsrail’in saldırılarının hedefi olan Gazze ve Lübnan'da 55’i Filistinli, 6’sı Lübnanlı ve 1’i Suriyeli olmak üzere toplam 66 medya çalışanı hayatını kaybetti.

7 Ekim 2023’te başlayan savaşın ardından yalnızca Filistinli gazeteciler arasında öldürülenlerin sayısı 138’e ulaştı. IFJ, bu rakamın Gazze’yi Irak, Filipinler ve Meksika ile birlikte modern gazetecilik tarihinin en tehlikeli bölgelerinden biri haline getirdiğini belirtti.

Liste belli oldu: İşte konutta kazandıran 16 il Liste belli oldu: İşte konutta kazandıran 16 il

Diğer Bölgelerde Durum

Orta Doğu'yu, 20 ölümle Asya-Pasifik, 8 ölümle Afrika, 6 ölümle Amerika ve 4 ölümle Avrupa izledi. Toplamda 104 medya çalışanının öldürüldüğü 2024, IFJ’nin 1990’dan bu yana hazırladığı raporlarda "en ölümcül ikinci yıl" olarak kaydedildi.

Basın Özgürlüğüne Yönelik Artan Riskler

IFJ raporunda, dünya genelinde 520 gazetecinin hapiste olduğu ve bunun önceki yıllara göre önemli bir artış gösterdiği de vurgulandı. IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, otoriter rejimlerin yükselişiyle birlikte basın özgürlüğüne yönelik tehditlerin daha da arttığını belirtti.
Bellanger, "Bu korkutucu rakamlar, gazetecilik mesleğinin ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Halkın doğru bilgiye erişim ihtiyacı hiç olmadığı kadar büyük. Bu nedenle Birleşmiş Milletler’in gazetecilerin korunması için bağlayıcı bir sözleşme kabul etmesi şarttır," dedi.

Dünya Gazeteciliği İçin Karamsar Tablo

IFJ raporu, gazetecilik mesleğinin içinde bulunduğu zorlu koşulları ve artan tehditleri gözler önüne sererken, basın özgürlüğünün korunması için küresel ölçekte acil adımlar atılmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyor.
 

Kaynak: AA