ABD'de geliştirilen MyShake adlı deprem uygulaması, 13 Ağustos'ta Los Angeles'ta meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem öncesi yaklaşık 1 milyon Kaliforniyalı'nın telefonuna bildirim gönderdi. Berkeley Üniversitesi ve Kaliforniya Acil Durum Yönetimi Ofisi tarafından geliştirilen uygulama, depremleri tespit edebilme yeteneğiyle dikkat çekiyor.

TÜİK açıkladı: Konut satışlarında Ağustos ayında rekor kırıldı! TÜİK açıkladı: Konut satışlarında Ağustos ayında rekor kırıldı!

MyShake Nasıl Çalışıyor?

MyShake uygulaması, Batı Kıyısı boyunca, Kaliforniya'dan Washington Eyaleti'ne kadar olan bölgede, telefonlardan topladığı hareket verilerini kullanarak topluluk temelli bir dedektör olarak işlev görüyor. Uygulama, telefonun konumuna bağlı olarak kullanıcılarına deprem uyarıları gönderiyor.

Uyarı Süresi Değişkenlik Gösteriyor

Berkeley Üniversitesi Sismoloji Laboratuvarı'nın direktörü Richard Allen, “Uyarı süresi, depremin konumuna ve telefonların sayısına bağlı olarak birkaç saniyeden onlarca saniyeye kadar değişebilir,” dedi. Allen, uygulamanın ve yapay zekanın depremleri gerçek zamanlı olarak tespit etme kapasitesinin hayat kurtarabileceğini vurguladı.

Deprem Tahmini Zor Bir Problem

Jeofizikçi Tom Heaton, “Depremleri 50 yıldan fazla bir süredir inceliyorum ve önemli depremler öncesinde pek çok bilimsel çalışmaya tanık oldum. Ancak hiç kimse, depremleri tahmin edebilen bir sistem geliştirmeyi başaramadı. Bu, kendi kendine organize olan kaos problemleriyle ilgili bir konu. Bu, yer bilimciler tarafından pek bilinmeyen önemli bir fizik alanı” dedi.

Japonya’da, 7.1 büyüklüğündeki bir deprem sonrasında Japonya Meteoroloji Ajansı tarafından ilk kez bir “mega deprem uyarısı” yapıldı. Ajans, daha güçlü bir depremin “normalden yüksek” bir olasılık olduğuna dikkat çekti, ancak bu uyarının kesinlik ifade etmediğini belirtti.

Texas Üniversitesi’nden jeo bilimci Sergey Fomel, Çin’de gerçekleştirdiği yedi aylık bir deprem tahmin deneyinin sonuçlarını Seismological Society of America Dergisi’nde yayımladı. Yapay zeka algoritması, gerçek zamanlı sismik verilerdeki istatistiksel dalgalanmaları tespit ederek depremleri en az bir hafta önce ve merkezlerinden 200 mil uzaklıkta %70 oranında doğru tahmin edebildi.

Fomel, New York Post’a yaptığı açıklamada, “Çin’deki deneyde elde edilen başarı oranı gerçekten şaşırtıcıydı. Sorunun karmaşıklığı ve önceki başarısızlıklar göz önüne alındığında, bu sonuç hiç beklenmiyordu,” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ