Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, güçlü kemikler için dikkat edilmesi gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. Peki Kemik kaybı nasıl önlenir? Kemiğe iyi gelen besinler nelerdir? Oğuz, sizler için cevapladı...
KEMİK SAĞLIĞI İÇİN HANGİ BESİNLER TÜKETİLMELİDİR?
‘Sağlıklı kemikler’ denildiğinde akla gelen ilk şeyin kalsiyum olduğunu dile getiren Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, '' Zira kemiklerin sağlıklı kalmalarında kalsiyum büyük önem taşıyor. Bu nedenle süt, yoğurt, peynir ve badem sütü gibi kalsiyum açısından zengin gıdaları sofranızda mutlaka bulundurun. Erkeklerin yetişkinlik döneminde günde bin mg, kadınların da menopoz öncesi dönemde bin mg kalsiyum almaları öneriliyor. Her iki cinsiyette de yaşlılık döneminde günde bin 200-bin 500 mg kalsiyum alınması yararlı oluyor. bir su bardağı sütün içinde yaklaşık 300 mg, bir dilim kaşar peynirinde 210 mg ve bir porsiyon somon balığında yaklaşık 200 mg kalsiyum bulunuyor.'' şeklinde konuştu.
KEMİĞE İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?
Elif Gizem Oğuz, ''Kemiğin önemli bir kısmını proteinler oluşturuyor. Dolayısıyla kemik sağlığının korunmasında yeterli miktarda protein alınması gerekiyor. Sağlıklı bireyler için kilo başına bir gram protein alımı öneriliyor. Bu da normal kilodaki (65-75 kilo arası) bir kişinin günlük 65 - 75 gram protein almasının kemik sağlığı için yeterli olduğunu gösteriyor. Bir adet orta boy bir yumurtada 6 gram, 100 gram tavukta 20 gram ve 100 gram somon balığında 19 gram protein bulunuyor.'' ifadesinde bulundu.
Fazla sodyum alımının neden olduğu kalsiyumun idrarla vücuttan atılmasının diyetle potasyum alımı artırıldığında azaldığını belirten Elif Gizem Oğuz, potasyum osteoporozun önlenmesine katkıda bulunduğunu bu nedenle osteoporoz riskini azaltmak için sodyum ve potasyum dengesine de önem verilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle devam etti: “Günümüzde sodyum alımı potasyumdan çok daha yüksektir, bu durumun getireceği sağlık problemlerini önlemek için; koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, bulgur ve patates gibi potasyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.”
KEMİK KAYBI NASIL ÖNLENİR?
Elif Gizem Oğuz, ''Kafeinin fazla tüketimi, idrarla birlikte atılan kalsiyum miktarını arttırıyor. Potansiyel olarak zararlı etkilerinin çoğu, süt ve diğer sağlıklı içeceklerin yerine kafeinli içeceklerin kullanılmasından kaynaklanıyor. Diyetiniz yeterli miktarda kalsiyum içerdiği sürece orta derecede kafein tüketimi (günde yaklaşık iki - üç fincan kahve ) zararlı olmayacaktır. Ancak kemiklerinizin güçlü kalması için kafeinde bu miktarı aşmamanız çok önemli.'' diye konuştu.
Sigara içerdiği zararlı maddeler nedeniyle vücutta kadmiyum, kurşun ve diğer toksik bileşiklerden oluşan zehirlerin açığa çıkmasına yol açtığını söyleyen Elif Gizem Oğuz, ''Bu durum kemiklerin kullandıkları kalsiyum miktarının azalmasına sebep oluyor. Kalsiyum miktarının azalması da kemiklerin zayıflamasıyla sonuçlanıyor. Ayrıca kemiklerin kalsiyumu kullanmasına yardım eden D vitaminin etkisi de sigara nedeniyle azalıyor. Sigaranın yanı sıra günde bir veya ikiden fazla alkollü içecek tüketmek kemik kaybını hızlandırıyor ve vücudumuzun kalsiyumu emme yeteneğini zorlaştırıyor.'' şeklinde konuştu.