Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm bağları, üreticilerin özenli çalışmalarıyla adeta şenleniyor. Daha sağlıklı ve verimli ürünler alabilmek için "salkım salkım mücadele" adı verilen bir yöntem uygulayan üreticiler, budama işlemleriyle asmanın hava almasını sağlayarak hastalıklara karşı doğal bir koruma sağlıyor.
Bu yöntemi uygulayan Sarıgöllü üzüm üreticisi Fatih Akın, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Çekirdeksiz üzümlerde çiçek öncesi veya hemen sonrası, çekirdekli üzümlerde ise çiçek başlangıcı üzümün altındaki artık görevini tamamlayıp kartlaşan ve küçülmeye başlayan dip yaprakları alırız. Bağ hava almış olur. Hastalıklardan doğal yöntemle korumuş oluruz. Ayrıca çekirdekli üzümlerde çiçek içinde alınan yaprak bağın sürgününü durdurup asmanın yararlı bölgeye güç vermesini sağlar ve fazla çiçek dökülmesini önler. Çekirdeksizlerde hedef dökülmeyi azaltmamak olduğu için bu işi ya çiçekten önce ya da çiçek bitiminde yapmakta fayda vardır. Bu da gücün yine salkıma gitmesini, salkım ve tanenin daha iyi büyümesini sağlar. Ayrıca ilaç salkımlara daha iyi işlemiş olur."
Budama İşlemleriyle Hastalıklara Karşı Doğal Koruma
Salkım salkım mücadele yönteminde, salkım altı kartlaşan yapraklar ve salkımdaki dökülmeler özenle temizleniyor. Bu sayede asmanın hava alması sağlanırken, hastalıklara karşı da doğal bir koruma sağlanmış oluyor.
Verim Artışı ve Daha Kaliteli Ürünler
Uygulamanın bir diğer önemli faydası ise verim artışı ve ürün kalitesinin yükselmesi. Budama işlemleriyle asmanın hava alması ve hastalıklara karşı korunması, salkım ve tanenin daha iyi büyümesini sağlayarak daha lezzetli ve kaliteli üzümler elde edilmesine katkıda bulunuyor.
Üreticilere Tavsiyeler
Sarıgöl'de üzüm üretimini sürdüren Fatih Akın, diğer üreticilere de bu yöntemi denemelerini tavsiye ederek, "Salkım salkım mücadele, üzüm üretiminde verimi ve kaliteyi önemli ölçüde artıran bir yöntem. Bu yöntemi uygulayan üreticilerimiz daha sağlıklı ve lezzetli üzümler elde edebilirler." dedi.