İzmir Valisi Süleyman Elban, "Tüm modellemelere göre Santorini Adası civarında oluşacak bir deprem, tsunami ve volkanik patlamadan ilimizin etkilenme ihtimalinin çok az olduğu ya da olmadığı yapılan tüm modelleme sonucunda ortaya çıkmış durumda" dedi. Vali Elban, ayrıca orada bir volkan patlaması durumunda oluşacak maksimum kül oluşumunda da İzmir'de sıkıntıya yol açacak bir kül taşımının olmasının beklenmediğini kaydetti.

Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan bu yana devam eden deprem fırtınası nedeniyle İzmir Valiliği tarafından bugün 'Ege Denizi Santorini Adası ve Civarındaki Sismik Aktiviteye Yönelik Olası Risk Değerlendirmesi Bölgesel Koordinasyon Toplantısı' yapıldı. İzmir İktisat Kongresi Binası'ndaki toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. Yaklaşık 1 saat süren toplantıda bilim insanları sunum gerçekleştirdi. Toplantıya AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özen, ODTÜ İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Meteoroloji Genel Müdür Yardımcısı Yüksel Yağan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral İrfan Özsert, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Sel, bilim insanları, AFAD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri ile ilçe belediye başkanları katıldı.

Toplantının ardından konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Süleyman Elban, 28 Ocak'tan bu yana Ege Denizi'nde Santorini Adası civarında özellikle adanın kuzeydoğu bölümünde yoğunlaşmış bir şekilde deprem fırtınasının devam ettiğini belirtip, "Bu devam eden fırtınada 5.2'yi geçmemek üzere bugün itibarıyla 2 bin 200'e yakın deprem kaydedildi. Bu depremlerin Ege Denizi'nde ve kıyılarımızda oluşabilecek bir etkisi ya da vatandaşımızı etkilemesi gibi herhangi bir durum ve bunlarla ilgili yapılacak şeylerle ilgili değerlendirme toplantısı yaptık. AFAD Başkanlığımızdan kıymetli genel müdürlerimiz, AFAD Bilim Kurulu üyeleri, Kandilli Rasathanesi'nden, ilimizin ve ülkemizin kıymetli üniversitelerinden bilim insanlarıyla değerlendirme yaptık. Santorini civarında oluşacak bir depremin volkanik patlamanın ya da oluşacak bir tsunaminin ülkemiz kıyılarına, İzmir kıyılarına etkileri konusu değerlendirildi. Bu etkilerden sonra oluşacak duruma göre alınacak tedbirleri değerlendirdik" dedi.

Kıbrıs gazisi son yolculuğuna uğurlandı Kıbrıs gazisi son yolculuğuna uğurlandı

V A L I E L B A N S A N T O R I N I C I V A R I N D A O L U S A C A K 562130 166557

'AFET YÖNETİM MERKEZLERİNİ 30 İLÇENİN TAMAMINA YAYGINLAŞTIRMAYA BAŞLADIK'

28 Ocak'tan bu yana İzmir'de valilik başkanlığında benzer toplantıların yapıldığını hatırlatan Vali Elban, "AFAD Koordinasyon Merkezi'nde, koordinasyona dahil olan tüm kurumlarımız, belediyelerimizle birlikte değerlendiriyoruz. Ancak bugün Ankara ve diğer illerden gelen bilim heyeti ve kurumlarımızın ortaklığıyla çalışmalar gözden geçirildi. Deprem hareketliliğinin başladığı günden bu yana AFAD'ımız ilimize hızlı şekilde mobil ikaz ve alarm sistemi gönderdi. Bu sistem Seferihisar'a kuruldu. Afet yönetim merkezlerini 30 ilçenin tamamına yaygınlaştırmaya başladık. İlk günden itibaren AFAD'ımız diğer illerimizden 71 takviye ekip görevlendirdi. Bunun 5'i Seferihisar'da görev yapıyor. Diğeri de il merkezinde herhangi bir olası sıkıntıda görev almak üzere burada bekliyor. Bilim insanlarımızın ve uzman kurumlarımızın değerlendirmesinde Santorini civarında oluşacak bir depremin doğrudan ilimizde olumsuz sonuçlar yaratacak bir etkisi bulunmayacağı sonucuna varılıyor" diye konuştu.

'HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ'

Vali Elban şöyle devam etti:

"Tüm modellemelerde, orada oluşacak bir tsunaminin gerek Ege'deki ada sayısının fazlalığı, gerekse 300 kilometre mesafe uzaklığında olduğu için ilimize 50-60 santim maksimum bir dalga yüksekliğinin gelebileceği bunun da ilimiz kıyılarında hemen hemen hiç hissedilmeyeceği sonucu çıktı. Ayrıca bir volkan patlaması durumunda oluşacak maksimum kül oluşumunda da ilimizde sıkıntıya yol açacak bir kül taşımının olması beklenmemektedir. Dolayısıyla Santorini Adası civarında oluşacak bir deprem, tsunami ve volkanik patlamadan ilimizin etkilenme ihtimalinin çok az olduğu ya da olmadığı yapılan tüm modelleme sonucunda ortaya çıkmış durumda. Ancak unutmamamız gereken bir şey var, ilimizin kendisine ait deprem riski ayrıca mevcuttur. Biz onu da düşünerek her türlü tedbirimizi alıyoruz. Ancak Santorini kaynaklı ciddi endişeye sevk edecek ciddi bir riskin olmadığını görmüş olduk. 28 Ocak'tan bu yana hem biz ilimizde benim başkanlığımdaki AFAD koordinasyon merkezindeki tüm kurum kuruluşlarımız belediyelerimizle hem Ankara'da AFAD Başkanlığımız MTA'daki bilim kurulu üyelerimiz, Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz, Boğaziçi Kandilli Rasathanemiz ve kıymetli hocalarımızın yürüttüğü çalışmalarla sürekli istişare halindeyiz. Şu an için endişeye mahal verici bir durum olmadığının altını çizmek istiyorum."
 

'Üzerimize düşeni yapacağız'

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ev sahipliğinde “Ege Denizi Santorini Adası ve Civarındaki Sismik Aktiviteye Yönelik Olası Risk Değerlendirmesi Bölgesel Koordinasyon Toplantısı” yapıldı. İzmir İktisat Kongresi Binası’nda yapılan toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da katıldı. Sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Dr. Cemil Tugay, “Biz süreci, paylaşılan her türlü bilgiyi zaten takip ediyoruz. Doğrudan depreme neden olacak bir durum görünmüyor. Hâlihazırda devam eden 5 - 5,5 şiddeti arasındaki depremlerin en büyüğü 5,2 olmuş. Bize etkisi minimum düzeyde. Bir risk her zaman var ama şu anda görünen önemli bir risk yok deniliyor” ifadelerini kullandı.

“Yarın deprem olacakmış gibi çalışıyoruz”

Yaptıkları çalışmaları anlatan Başkan Tugay, “Yarın deprem olacakmış gibi, en kısa zamanda deprem hazırlıklarımızı tamamlayarak hazır olalım diye çalışıyoruz. Geçici barınma alanları 29’dan 71’e çıkartıldı, bunlarla ilgili altyapı çalışmaları devam ediyor. 2 bin 400’den fazla deprem toplanma alanı yeniden gözden geçiriliyor. Müdahale ile ilgili de bize ne düşürse yapmaya hazır olmak için çalışıyoruz. Geçenlerde yaptığımız toplantıda Ege Bölgesi’ndeki büyükşehir belediye başkanları ile buluştuk. Herhangi bir ilimizin etkilenme durumunda diğer illerden oraya müdahale edilmesi konusunda da kendi aramızda uzlaşmaya vardık. İtfaiye, kurtarma birimleri devamlı bununla ilgili görüşüyorlar” dedi.

“İzmir depreme hazır olması gereken bir kent”

İzmir’in her zaman depreme hazır olması gerektiğini belirten Başkan Tugay, “İzmir her zaman için depreme hazır olması gereken bir kent. AFAD Genel Müdürü ile de konuştuk, o da bizim Afet İşleri Daire Başkanlığımız ile çok yakın temas içinde. Önümüzde günlerde hem İzmir, hem de Ege Bölgesi’ndeki illerle ilgili biraz daha yakın çalışalım diye konuştuk. Halkımızı bilgilendirmek, eğitim, afete hazırlık anlamında yoğun çalışmak istediğimizi karşılıklı söyledik. Bu çerçevede de çalışmalar yürüyecek” diye konuştu.

“İzmir’in buna ihtiyacı var”

Bugün bir deprem olsa üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirten Tugay, “Ancak öncelikle hedefimiz, depremde hiçbir binamızın yıkılmaması, riskli olan bütün binalarımızın yenilenmiş olması. Yapı envanteri çalışmamız kapsamda riskli olduğu saptanmış binalarla ilgili süreç yürüyor. Bu çalışma kentin tamamına yayılacak. Önümüzdeki birkaç yıl içinde İzmir’deki riskli binaların tamamının tespiti ve onların yenilenmesi ile ilgili muhtemelen hükümetle birlikte bir çalışma yapılması için üzerimize düşeni yapacağız. İzmir’in buna ihtiyacı var” dedi.  

Haber Fotoğrafları

Kaynak: DHA