Vergi paketi tartışmaları, hükümetin sermaye kesimine tanıdığı ayrıcalıkları yeniden gündeme getirdi. 2023 yılında sermaye kesimine yönelik vergi harcamaları, yaklaşık 1 trilyon 476,7 milyar TL'ye ulaştı. Bu vergi harcamalarının büyük bir kısmı, sermaye kesimine yapılan vergi indirimleri, muafiyetler ve istisnalardan oluştu.

Vergi Harcamaları Raporu: Ayrıcalıklar Belgeleniyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan Vergi Harcamaları 2023 Raporu, sermaye kesimine tanınan ayrıcalıkları gözler önüne serdi. Rapora göre, toplam 1 trilyon 476,7 milyar TL tutarında vergi harcaması yapıldı. Bu tutarın 660,6 milyar TL'si gelir vergisi, 446,8 milyar TL'si kurumlar vergisi, 235 milyar TL'si katma değer vergisi ve diğer kalemlerden oluştu.

Gelir Vergisi Harcamaları: Asgari Ücret İstisnası

Gelir vergisi harcamalarının büyük bir kısmı, asgari ücret istisnasından kaynaklandı. 2023 yılında gelir vergisi harcamasının 371,2 milyar TL'si asgari ücret istisnası oldu. Ayrıca, 20,4 milyar TL'lik gelir vergisinden kâr payı istisnası adı altında vazgeçildi.

Kurumlar Vergisi: Devasa İndirimler

Kurumlar vergisi kapsamında ise 114,2 milyar TL'lik vergiden, indirimli kurumlar vergisi desteği kapsamında vazgeçildi. Yatırım fonu ve ortaklıkları kazanç istisnası olarak 167,2 milyar TL, taşınmaz ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan hakları satış kazancı adı altında 16,4 milyar TL'lik vergi alınmadı.

2024 Tahminleri: Devam Eden Vergi Kıyakları

Bütçe açığının 2 trilyon 652 milyar TL olması öngörülen 2024 yılında, yaklaşık 2 trilyon 210 milyar TL'lik vergiden vazgeçileceği tahmin ediliyor. Bu da hükümetin sermaye kesimine yönelik vergi ayrıcalıklarını sürdüreceğinin bir göstergesi.

Yeni Vergi Paketi: Adalet ve Tabana Yayılma İddiası

Önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulması beklenen yeni vergi paketi, "vergide adaletin sağlanması ve verginin tabana yayılması" amacıyla hazırlandığı iddia ediliyor. Ancak pakette sermaye kesimine yönelik ayrıcalıkların devam edeceği belirtiliyor.

Taslak Paket: Geri Çekilen Maddeler

Paketin taslağında yer alan ancak daha sonra geri çekildiği iddia edilen maddeler arasında servet vergisi ve borsa kazançlarından kesilecek vergiler bulunuyor. Bu durum, hükümetin sermaye kesiminden yana tavrını sürdüreceğini gösteriyor.

Resmi Verilerle Ayrıcalıklar

Vergi Harcamaları 2023 Raporu'na göre, toplam vergi harcamasının 660,6 milyar TL'si gelir vergisi, 446,8 milyar TL'si kurumlar vergisi, 235 milyar TL'si katma değer vergisi, 42,6 milyar TL'si özel tüketim vergisi ve 91,6 milyar TL'si diğer vergilerden oluştu. Gelir vergisi harcamasının 371,2 milyar TL'sini asgari ücret istisnası oluşturdu. 20,4 milyar TL'lik gelir vergisinden kâr payı istisnası adı altında vazgeçildi. Vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi 10,3 milyar TL oldu.

Kurumlar Vergisi Kıyakları

Kurumlar vergisi kapsamında 114,2 milyar TL'lik vergiden, indirimli kurumlar vergisi desteği kapsamında vazgeçildi. Faiz ve benzeri gelirlerden alınmayan kurumlar vergisi tutarı; yatırım fonu ve ortaklıkları kazanç istisnası olarak 167,2 milyar TL, taşınmaz ve iştirak hisseleri ile kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan hakları satış kazancı adı altında 16,4 milyar TL oldu.

Teşvik Belgeli Yatırımlar

Teşvik belgeli yatırımlarda istisna kapsamında 26,8 milyar TL tutarındaki KDV'den vazgeçildi. 2024 yılında 2 trilyon 210 milyar TL'lik vergiden vazgeçileceği tahmin ediliyor.

Editör: Utku Çelik