Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), Gebze, Ümraniye ve Kırklareli'ndeki hayvan barınaklarında yaşanan olaylar ve veteriner hekimlere yönelik artan saldırılar üzerine bir basın açıklaması yayınladı. TVHB, belediyelerin sokak hayvanlarıyla ilgili sorumluluklarını hatırlatarak, meslektaşlarına yönelik saldırıları şiddetle kınadı.
7527 sayılı kanun eleştirildi
TVHB, 4 milyon sokak hayvanına karşılık sadece 105 bin kapasiteli barınak bulunduğunu belirterek, "yakala-kısırlaştır-tut" uygulamasını öngören 7527 sayılı kanunun bugünkü sorunlara yol açtığını savundu. Kanunun çıkarılma sürecinde uyarılarda bulunduklarını ancak dikkate alınmadıklarını ifade ettiler.
Ötanazi tartışmasına açıklık
TVHB, ötanazinin sadece tıbben yaşaması mümkün olmayan hayvanlar için uygulanabileceğini vurguladı. Sağlıklı hayvanların itlafının, veteriner hekimlik etiği ve vicdanı ile bağdaşmadığını belirtti.
Barınaklardaki yetersizlikler
TVHB, yetersiz donanım, altyapı ve yardımcı personel eksikliğine dikkat çekerek, veteriner hekimlerin zor şartlar altında çalıştığını ifade etti. Yöneticilerin ve sözde hayvanseverlerin mobbing ve şiddetine maruz kaldıklarını belirterek, bu saldırıların hayvan sağlığı ve refahına hizmet için engel oluşturduğunu vurguladı.
Çözüm önerileri
TVHB, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun tüm ülkede etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Kısırlaştırma programlarının hızlandırılması, üretim, kaçakçılık ve satışın engellenmesi için çalışmalar başlatılması gerektiğini belirtti. Belediyelerin, mevcut barınak kapasitelerini artırması ve rehabilitasyon çalışmalarına öncelik vermesi gerektiğini ve devletin de maddi destek sağlaması gerektiğini söyledi.
Hukuksal süreç başlatılacak
TVHB, veteriner hekimlere ve mesleğe yönelik hakaret ve saldırılar için hukuki yollara başvuracaklarını açıkladı. Yaşanan olayların, yasanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini de gösterdiğini belirtti.