Daha önce sizlerle paylaştığımız gibi WhatsApp ve Messenger, Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası'na (DMA) uyum sağlamak zorunda kalan 22 platform arasında yer alıyor. Bu yasa kapsamında WhatsApp ve Messenger'ın üçüncü taraf mesajlaşma uygulamalarıyla birlikte çalışabilmesi (interoperability) gerekiyor. Meta, bugün paylaştığı bir blog gönderisiyle birlikte çalışabilirliğin nasıl gerçekleştirileceğini detaylandırdı.
Kademeli Bir Yol Haritası
Meta, yaklaşık 2 yıldır Avrupa Komisyonu ile birlikte çalışabilirlik üzerinde çalışıyor ve bu konuda kademeli bir yol haritası belirledi. Birlikte çalışabilirlik, ilk etapta metin tabanlı mesajların yanı sıra görüntü, sesli not ve video gibi diğer dosyaları paylaşma yeteneğini de kapsayacak. İlerleyen aşamalarda ise Meta, WhatsApp ve Messenger ile üçüncü parti uygulamalar arasında grup sohbetlerini ve aramaları mümkün kılacak.
Signal Protokolü Kullanılacak
Üçüncü taraf geliştiricilerin şimdilik Messenger ve WhatsApp'a bağlanmak için Signal protokolünü kullanmaları gerekiyor. Meta, her iki uygulama da uçtan uca şifrelemeye (E2EE) sahip olduğu için bu konuda önemli bir standart olan Signal'i tercih ediyor. Bu sayede geliştiriciler de uyumlu bir protokol kullanma imkanına sahip oluyor. Fakat geliştiricilerin sürece dahil olabilmeleri için Signal ile aynı güvenlik garantilerini sunmaları da şart.
Meta Proxy Cihazı Kullanılacak
Meta'ya bağlanan üçüncü taraflar, istemci uygulamalarının Meta'nın kullanıcılarına gönderdiği dosyaları barındıracak. Yani üçüncü tarafların tüm görüntü veya video dosyalarının barındırılmasından sorumlu olduğunu söyleyebiliriz. Bu süreçte Meta'nın mesajlaşma istemcileri, şifrelenmiş medyayı üçüncü taraf mesajlaşma sunucularından indirecek. Meta, indirme işlemi için bir Meta proxy cihazı kullanacak.
Daha Fazla Bilgi İçin
Meta'nın paylaştığı blog gönderisi üzerinden şifrelemenin nasıl çalışacağına dair daha detaylı teknik bilgilere erişebilirsiniz.