Haber / Murat Ervin
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Salih Esen, günü kurtarmaya yönelik alınan kararlar ve piyasaya müdahalelerle bulunarak serbest piyasaya ekonomisinden yavaş yavaş çıkıldığını söyledi. Son 3 yılda müdahaleci tedbirlerle serbest piyasa ekonomisinin yara aldığını belirten Esen, “Bunu bankalara yapılan müdahalelerde de görüyoruz. Her gün dillendirilen 'yargının tarafsız olmadığı' yönündeki düşünceler de yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesini engelliyor” diye konuştu.
'FABRİKA DEĞİL KONUT'
Son 10 yıla bakıldığında istihdam yaratan ve teknoloji transfer eden büyük bir yatırımın ülkemize gelmediğini vurgulayan Esen, “Bu yıl gelen 5 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımı da gayrimenkule, konuta geldiği görülüyor. Bu paranın bir fabrika; otomobil, çelik veya petrokimya endüstrisine gittiği yok. Çünkü yabancı, en kısa sürede elde edeceği karı alıp ülkeden kaçabilmek için gayrimenkule yöneliyor. Bu açıdan gelen yabancı yatırımlar da Türkiye'nin taleplerini, ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak” ifadelerini kullandı.
'YERLİ BİLE GİDİYOR'
Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter ise yapılan müdahaleler ve sarsılan adalet duygusu nedeniyle sadece yabancı yatırımcıların değil yerli sermayenin de yurtdışına kaçmaya başladığını belirtti. Serter, “Gençlerimiz bile geleceğini yurtdışında arıyor. Sanayici de ekonomideki belirsizlikler nedeniyle zaten çok zor günler yaşarken bir de siyasetçilerin yaptığı açıklamalar kaotik bir durum yaratıyor. Yabancı yatırımcı artık geri dönmemek üzere gidiyor” dedi. 1970'lerde Fiyat Kontrol Komitesi'nin kurularak özel sektörün fiyatlarını belirlediğini açıklayan Serter, zincir marketlere yönelik 'el koyma' veya kantinlerin valilik tarafından belirlenen fiyattan yiyecek satmasının bu komiteyi hatırlattığını da sözlerine ekledi. Serter, “Rekabete aykırı ve fahiş fiyata karşı mücadele edilebilir ama bunun yolu da polisiye önlemlerle olamaz” şeklinde konuştu.
'GELSE BİLE...'
Tuncay Özilhan (TÜSİAD YİK Başkanı: Ekonomideki belirsizlikler, sene başından bu yana sayısı iki yüzü aşan mevzuat değişikliklerinin doğurduğu tedirginliklerin yanı sıra, hukuk ve adalet sistemine ilişkin sorunların da etkisiyle yabancı sermaye yatırımlarının artık gelmiyor. Gelen de yeni üretim yatırımlarına değil gayrimenkule geliyor.
YÜZDE 86'SI KONUTA
Gerek uygulamalar gerekse söylemler ve cezalar yabancı yatırımcıyı da korkutup ülkeden çıkmalarını hızlandırdı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı raporda da doğrudan yabancı yatırım girişinin son 15 yılda, 20 milyar dolardan 5 milyar dolara kadar gerilediği belirtilirken gelen yatırımların da yüzde 86'sının gayrimenkule yapıldığı kaydedildi. TEPAV raporuna göre 2007'de 22 milyar dolar olan doğrudan yabancı yatırım miktarı, pandeminin çıktığı 2020'de bile 7.8 milyar dolar olmuştu.