Güney Afrika ülkesi Botsvana'da yapılan genel seçimlerde, ülkenin bağımsızlığından bu yana iktidarda olan Botsvana Demokratik Partisi (BDP) tarihi bir yenilgiye uğradı. Resmî olmayan sonuçlara göre, BDP’nin 1966'dan bu yana süren iktidarı sona erdi.

Üç asırlık tarih... Şubeleri birer birer kapanıyor Üç asırlık tarih... Şubeleri birer birer kapanıyor

"Muhalefet partileri çoğunluğu sağladı"

Botsvana devlet televizyonu BTV'nin bildirdiğine göre, ülke genelindeki 61 seçim bölgesinden 41'inin sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre, BDP, 69 sandalyeli Ulusal Meclis’te yalnızca 3 sandalye kazanabildi. Ana muhalefet partisi olan Demokratik Değişim Şemsiyesi (UDC) ise 26 sandalye elde etti. Bunun yanında, Botsvana Kongre Partisi (BCP) 8, eski Devlet Başkanı Ian Khama'nın desteklediği Botsvana Yurtsever Cephesi (BPF) ise 5 sandalye kazandı. Böylece, BDP dışında kalan muhalefet partileri meclis çoğunluğunu garantileyerek tarihi bir zafere imza attı.

"Devlet Başkanı Masisi yenilgiyi kabul etti"

BDP’nin mevcut Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, başkent Gaboron'da düzenlediği basın toplantısında seçim yenilgisini kabul etti. "Saygıyla kenara çekilip, sorunsuz bir geçiş sürecini destekleyeceğim," diyen Masisi, muhalefet partilerini de tebrik etti. Sözlerine "Haftada 6-7 gün çalıştım, dinlenmek için uygun bir zaman," diyerek devam eden Masisi, seçimin beklenmedik bir sonuçla bittiğini belirtti.

"Botsvana'nın yeni lideri Duma Boko olabilir"

Botsvana anayasasına göre, devlet başkanı Ulusal Meclis’te yapılan oylamada salt çoğunluk esasına göre seçiliyor. Mecliste çoğunluğu sağlaması beklenen UDC'nin lideri Duma Boko’nun ülkenin bir sonraki devlet başkanı olması öngörülüyor. 54 yaşındaki liderin, yeni dönemde Botsvana’ya yön vermesi bekleniyor.

"Elmas zengini Botsvana'da yoksulluk ve eşitsizlik endişe yarattı"

Yaklaşık 2,5 milyon nüfusa sahip Botsvana, Afrika kıtasının en büyük elmas madenlerine sahip ülkelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Ancak, son yıllarda elmas gelirlerindeki düşüş, işsizlik oranlarının yükselmesi, gelir dağılımındaki eşitsizlik ve yaygın yoksulluk gibi sorunlar, BDP’nin seçimlerde yenilgi almasına neden olan önemli faktörler olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA