Türkiye’de boya ve tarıma dayalı sanayinin öncüsü olan, vizyonuyla, girişimleriyle, sivil toplum çalışmalarıyla silinmez izler bırakan duayen sanayici Selçuk Yaşar, vefatının birinci yıl dönümünde anıldı.  İlk tören Soğukkuyu Kabristanı’nda yapıldı. 

Düzenlenen törene Selçuk Yaşar’ın kızları; Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Yaşar Holding Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Üyeleri ile Yaşar Topluluğu yöneticileri ve çalışanları katıldı. İkinci tören DYO Boya Fabrikaları’nda düzenlendi.

Selçuk Yaşar’ın kurucusu olduğu ve Yaşar Topluluğu’nun kuruluşuna giden yolda atılan ilk adım olan DYO Boya Fabrikaları’nın Çiğli kampüsünde düzenlenen törende Selçuk Yaşar, Türkiye sevdası ve vizyoner bakış açısıyla ülke ekonomisine ve topluma olan katkıları ile anıldı.

Selçuk Yaşar’ın yaşamını anlattığı ve “İyi ki varmışım!” sözleriyle biten, yaşam felsefesinin, bir asra yakın ömründe hayata geçirdiği birbirinden değerli girişimlerin ve bu girişimlerin hikayesinin kendi anlatımıyla izleyenlerle paylaşıldığı anma filmi izleyenleri duygulandırdı.

"YAŞAMI, FİKİRLERİ, İDEALLERİ YENİ NESİLLERE AKTARACAK"

Yaşar Topluluğu yöneticileri ve DYO Boya Fabrikaları çalışanlarının katıldığı törende, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Selçuk Yaşar’ın daima öğreten, destekleyen, cesaretlendiren ve ufuk açan bir baba, bir yönetici olduğunun altını çizdiği konuşmasında, “Selçuk Yaşar, ailesine, çalışanlarına her zaman çok değer verdi. Yeniliklere, yeni fikirlere açıktı. Girişimciliğiyle, çalışkanlığıyla, dürüstlük ve ahlak ilkesiyle, sivil topluma katkısıyla ve vizyonuyla bize örnek oldu. Nice nesillere örnek olması için, 2025 yılında, Selçuk Yaşar’ın 100. doğum yılında O’nu daima yaşatacak bir çalışma yapacağız. Arşivimizi, bilgi birikimimizi bir araya getiriyoruz. Selçuk Yaşar’ın yaşamını, fikirlerini, ideallerini ve memleket sevdasıyla hayata geçirdiği girişimlerini yeni nesillere aktaracak, nice Selçuk Yaşar’lar yetişmesine katkıda bulunacağız.”

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı anma konuşmasında babası Selçuk Yaşar’ı farklı yönleriyle anlattı: “Selçuk Yaşar ailesine çok bağlı bir insandı. Sağlıklı yaşama önem verirdi. Doğa yürüyüşleri yapardı. İyi bir iletişimciydi. Herkesle konuşmak, herkesten birşeyler öğrenmek isterdi. Bayilerine değer verir, bayi toplantılarında onlarla sohbet etmeyi severdi. Türkiye’nin ihtiyaçlarını görerek yenilikler getirmek, yeni istihdam yaratmak için çok çalıştı, “ilklerin öncüsü” oldu. Selçuk Yaşar sadece Yaşar Topluluğu çalışanlarının yaşamına değil, tedarikçilerinin, bayilerinin yaşamlarına da dokundu, onlara iş olanakları yarattı, onları destekledi. Biz, ailesi olarak onunla hep gurur duyduk. İyi ki Selçuk Yaşar vardı, iyi ki bizim babamızdı”.

Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, uzun yıllar çok yakın çalıştığı Selçuk Yaşar’ı şu sözlerle andı: “Selçuk Bey ile 1994 yılında tanıştım. Birlikte çalışma önerisiyle geldiğinde çok heyecanlandım. O zaman 70 yaşlarındaydı. Öncü bir sanayici ve bir toplum önderiydi. Çok okurdu. Öğrenmeye meraklıydı. Onlarca girişimin içinde hep yenilik hayal ederdi. Bir diğer özelliği de direnciydi. Zorluklardan, denemekten, başarısızlıktan yılmazdı. Bizlere de yılmamayı öğretirdi. Daima geleceği düşünen bir lider, bir vizyonerdi. Yaşamıyla, idealleriyle, sözleriyle hepimize örnek oldu. Ülkesine sevdalı bir insandı Selçuk Yaşar. Bizlere düşen görev, Selçuk Yaşar’ın bizlere emaneti olan Yaşar Topluluğu’nu geleceğe taşımak ve O’nun da bizlerden her zaman istediği gibi markalarımızı birer dünya markası yapmaktır. O’nun gösterdiği Bilim, Birlik, Başarı yolundan ayrılmadan, ideallerini gerçekleştirmeye devam edeceğiz.”

DYO Boya Fabrikaları’nın Genel Müdürü Mutlu Uysal, Selçuk Yaşar’ın iş yaşamına atılmasını, boyaya olan ilgisini ve DYO’nun Selçuk Yaşar için önemini anlattığı konuşmasında “Kurucumuz Selçuk Yaşar’a çok şey borçluyuz. DYO, Selçuk Bey’in ilk göz ağrısıydı. Selçuk Yaşar, “Çalışkan olmamız lazım, işi sevmemiz lazım, işi sevmezsek başarılı olamayız.”derdi. ‘Selçuk Bey, DYO çalışanları olarak size söz veriyoruz; çok çalışacak, işimizi ve DYO’yu sevmeye, DYO bayrağını hem Türkiye’de hem de dünyada dalgalandırmaya devam edeceğiz’"dedi.

Törenin sonunda, Yaşar Topluluğu yöneticileri ve DYO Boya çalışanlarının katılımıyla Selçuk Yaşar büstünün açılışı yapıldı.

Selçuk Yaşar’ın vefatının birinci yılı anısına, kitaplarından alıntılanan cümlelerle ve yaşamından fotoğraflarla “Bilim, Birlik, Başarı Dolu Bir Ömür...” adıyla bir albüm kitap hazırlandı.

SELÇUK YAŞAR KİMDİR? 

Türkiye’yi sayısız ilklerle buluşturan, girişimci ve vizyoner kişiliğiyle kurduğu şirketler, vakıflar, kuruluşuna öncülük ettiği sivil toplum kuruluşları ile dokunduğu her insanın yaşamına değer katan Selçuk Yaşar, “Bilim, Birlik, Başarı” dolu bir ömür yaşadı. Selçuk Yaşar, 1925 yılında dünyaya gelmiştir. Lise öğrenimini İstanbul’da Saint Joseph’te, yüksek öğrenimini bugünkü adıyla Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde tamamlamış, 1945 yılında Durmuş Yaşar Müessesesi’nde iş yaşamına başlamıştır. 1954 yılında Zuhal Krom ile evlenmiş, üç çocuğu olmuştur. 1954 yılında Türkiye’nin ilk inşaat boyaları fabrikası DYO’yu babası ile birlikte kuran Selçuk Yaşar, Türkiye’nin ilk girişimcilerinden biridir ve birçok sanayi dalında yatırım yapmıştır. Ülkesine olan inancı, Egeye olan aşkı onu bölgede yatırım, istihdam yaratmaya ve bir çok sektöre öncülük etmeye yönlendirmiş, 1967 yılında bu amaçla Yaşar Holding’i kurmuştur. Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin öncüsü olan Selçuk Yaşar, 1973 yılında Türkiye’nin ilk süt ve süt ürünleri fabrikası Pınar Süt’ün kurucusudur. Türkiye’nin turizm potansiyelini görerek ve inanarak ilk 1000 yataklı tatil köyü Çeşme Altın Yunus’u 1974 yılında hizmete açmıştır.  Tarımın ülke ekonomisi için önemini görmüş ve tarım ve hayvancılığın gelişimi için yem ve besicilik faaliyetleri ile Pınar Entegre Et tesislerini kurarak sektörün gelişimine öncülük etmiştir.

Kültür balıkçılığının ülkesi için önemine inanarak yeni bir sektörün doğuşuna öncülük yapmış, ilk kültür balıkçılığı üretim tesislerini ve ilk balık yemi üretim tesisini kurmuştur. 1997 yılında entegre hindi üretim tesisiyle sektöre değerli girişim daha kazandırmış, ilk beyaz ırk sözleşmeli hindi besiciliği ve hindi üretim tesisleri ile sektörün ilklerini gerçekleştirmiştir. 1974 yılında Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nı ve 1999 yılında Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nı kurmuştur. Kurduğu vakıflar birçok alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Eğitimin önemine, ülkenin iyi eğitim almış gençlerle büyüyeceğine ve gelişeceğine inanarak Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından okullar yaptırılmış, milli eğitimin hizmetine sunulmuştur.

2001 yılında eğitime başlayan Yaşar Üniversitesi, Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı tarafından kurulmuştur. Topluma duyarlı bir işveren ve fikir adamı olarak ülkemizi ileriye götürecek konularda farkındalığın artmasına katkıda bulunmuştur. Çok sayıda kitap ve makalesi vardır. Ayrıca, Ege Ekspres Gazetesi’ni ve Devir Dergisi’ni ve Gazete Ege’yi çıkarmış, Ege TV’nin de kurucularından olmuştur. Selçuk Yaşar, ülkenin önde gelen iş insanlarıyla birlikte sektörlere öncülük eden TÜSİAD, SETBİR, ESİAD ve BOSAD’ın kurucularındandır.

Üyesi olduğu ve iki dönem başkanlığını üstlendiği Karşıyaka Spor Kulübü’nün  Onursal Başkanı olmuştur. Danimarka İzmir Fahri Konsolosluğu yapan Selçuk Yaşar, “Üstün Hizmet Nişanı” almıştır. Ege Üniversitesi Senatosu ve Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Senatosu tarafından “Fahri Doktora” ünvanı verilmiştir.  Selçuk Yaşar, 1997 yılında ülke ekonomisine ve topluma katkıları sebebiyle “Devlet Üstün Hizmet Madalyası” ile onurlandırılmıştır.

Kaynak: Haber Bülteni