Yaz mevsimiyle birlikte kavun, karpuz ve üzüm gibi çeşitli lezzetli meyveler sofralarımızı süslüyor. Bu meyveler, özellikle sıcak günlerde serinletici özellikleriyle fazlasıyla tercih ediliyor. Ancak sağlıklı yaşam için meyve tüketiminde dengeli olmak büyük önem taşıyor. Çünkü fazla tüketildiğinde, meyveler obezite ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Meyvelerin Sağlığa Faydaları ve Riskleri

Yaz meyveleri, vitamin ve mineral açısından zengindir ve vücut sağlığı için pek çok fayda sağlar. Ancak gereğinden fazla tüketildiğinde sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Elvan Yılmaz Akyüz, meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde açıklıyor:

"Her meyvenin besleyiciliği ve sağlık üzerine etkileri farklıdır. Bu nedenle çeşitlilik önemlidir. Ancak tüketim miktarı dengede tutulmalıdır. Fazla tüketim, vücuda gereğinden fazla enerji ve doğal şeker alımına neden olur. Bu da kilo artışına ve bazı sağlık sorunlarına yol açabilir."

Meyvelerin Fazla Tüketimi Hangi Sorunlara Yol Açabilir?

Özellikle yaz aylarında erkeklerin akşam yemeklerinden sonra yüksek miktarda meyve tükettiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akyüz, bu durumun fazla enerji alımına ve doğal şekerin yağ olarak depolanmasına neden olduğunu belirtiyor. Bu da kilo artışına ve uzun vadede obezite ile diyabet gibi hastalıkların riskini artırıyor.

Meyve2

Kavun ve Karpuz Gibi Meyvelerin Şeker Oranı

Kavun ve karpuz gibi su içeriği yüksek olan meyveler, aynı zamanda yüksek şeker oranıyla da bilinir. Doç. Dr. Akyüz, bu meyvelerin su oranının yüksek olması nedeniyle posalarının az olduğunu ve bu durumun kan şekerini hızlı bir şekilde artırdığını belirtiyor:

"Yüksek glisemik indeksli besinler insülin salınımını uyarır ve bu da vücut ağırlık artışını tetikleyerek obezite ve diyabet gibi hastalıkların riskini artırır."

Günlük Meyve Tüketim Miktarı

Günlük meyve tüketim miktarının dengede tutulması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Akyüz, Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) günlük tüketim miktarını şu şekilde paylaşıyor:

Danla Bilic attan düşme anı videosu var mı? Danla Bilic attan düşme anı videosu var mı?

"Genel olarak sağlıklı bireylerin günde en az 5 porsiyon (400g/gün) sebze ve meyve tüketmesi öneriliyor. Bunun 2-3 porsiyonunun da meyve olması gerektiği belirtiliyor. Kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesi yeterli oluyor."

Meyvelerin Nasıl Tüketilmesi Gerektiği

Meyvelerin nasıl tüketildiği de en az miktarı kadar önemlidir. Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Akyüz, bunun daha düşük glisemik yanıt oluşturduğunu ifade ediyor. Ayrıca kabuklu yenilebilen meyvelerin soyulmadan tüketilmesini, gerekirse de mümkün olduğunca ince soyulmasını öneriyor.

Yüksek Posa İçeriği Olan Meyveleri Tercih Edin

Sağlığa birçok faydası olan meyvelerin posa içeriği yüksek olanlarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Akyüz, meyvelerin yemeklerle değil ara öğünlerde tüketilmesini öneriyor. Erik, kiraz, çilek, böğürtlen, kayısı ve şeftali gibi meyvelerin çeşitlendirilerek tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ