Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, yeme-içme sektöründeki daralmayı gerekçe göstererek, yemek kartlarının marketlerde kullanılmaması gerektiğini savundu. Bu öneri, yemek kartlarını market alışverişlerinde de kullanarak bütçesine katkı sağlamaya çalışan milyonlarca çalışanın tepkisini çekti.
Bingöl, yemek kartlarının yalnızca restoran ve kafelerde geçerli olmasının, sektör açısından önemli bir adım olacağını belirtti. Çalışanlara verilen yemek kartlarının market alışverişlerinde kullanılmasının yeme-içme sektöründe müşteri kaybına yol açtığını savunan Bingöl, bu durumun maliyetleri artırdığını ve sektörde kayıt dışı işlemleri tetiklediğini ifade etti.
Yemek bedeli istisnasız 300 TL’ye çıkmalı
Bingöl, yeme-içme sektöründe sürdürülebilir bir büyüme sağlamak adına yemek bedeli istisnası tutarının da günlük en az 300 TL’ye çıkarılması gerektiğini vurguladı. Artan enflasyon ve yükselen maliyetler göz önüne alındığında, çalışanlara sunulan yemek bedelinin artırılmasının sektörü canlandıracağını belirtti.
Çalışanlar yemek kartlarını neden marketlerde kullanıyor?
Pandemi sonrası uzaktan çalışma modeline geçen birçok çalışanın yeme alışkanlıkları değişti. Restoran fiyatlarının artışı nedeniyle, çalışanlar yemek kartlarını çoğunlukla market alışverişlerinde kullanarak temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu durum, yeme-içme sektörü ile market zincirleri arasında bir rekabete yol açarken, yemek kartı kısıtlaması teklifi ise çalışanları endişelendiriyor.
“Her 20 müşteri, yeni bir istihdam demek”
Bingöl, sektörün ekonomik gücünü artırmanın yalnızca firmalara değil, istihdam yaratmaya da katkı sağlayacağını belirterek, “Her 20 düzenli müşteri, 1 yeni çalışanın istihdam edilmesini sağlıyor” dedi. Bu nedenle, yemek kartlarının yalnızca yeme-içme sektöründe kullanılmasının genç işsizliğin azaltılması ve sektörde daha fazla istihdam sağlanması açısından faydalı olacağını savundu