Yenidoğan çetesi davası olarak bilinen soruşturmada 12’nci duruşma, Bakırköy Adliyesi yerine konferans salonunda görülmeye başlandı. Salon kapasitesinin yetersizliği nedeniyle alınan bu karar, davanın kapsamını bir kez daha gözler önüne serdi.
Duruşmada 22’si tutuklu toplam 47 sanık hazır bulundu. Tutuksuz sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları da mahkeme salonunda yer aldı. Dava, Maktul Kerem Muhammet bebeğin babası Mustafa Mevlüt Tokluoğlu’nun beyanlarıyla başladı. Bugün müştekilerin ifadelerinin alınması ve davaya dahil edilen şirketlerin avukatlarının savunma yapması bekleniyor.
İddianame neler içeriyor?
1399 sayfalık iddianamede, suç örgütü liderleri olarak sanık doktorlar Fırat Sarı ve İlker Gönen isimleri öne çıkıyor. Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir’in de örgüt yönetiminde aktif rol aldığı belirtiliyor.
İddianamede, örgütün hedefinin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluğunu artırarak Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) haksız kazanç elde etmek olduğu ifade ediliyor. Hasta bebeklerin durumlarının kasıtlı olarak daha ağır gösterildiği ve gereksiz yatış süreleriyle yüksek ücret tahsil edildiği iddia ediliyor.
Örgütün hasta bebekleri uygun sağlık hizmeti sunan hastanelere yönlendirmek yerine, kendi menfaatlerine uygun gördükleri sağlık kuruluşlarına sevk ettiği de iddialar arasında. Ayrıca elde edilen gelirlerin örgüt üyeleri arasında paylaşıldığı belirtiliyor.
Sanıklar hakkındaki cezalar
İddianamede, sanıklardan Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir için ise aynı suçlardan 589 yıl 9 aya kadar ceza isteniyor. Davadaki diğer 44 sanığın da benzer suçlardan cezalandırılması talep ediliyor. Ayrıca maddi menfaat sağlanan hastaneler ve şirketlerin kapatılması ve mal varlıklarına el konulması yönünde tüzel kişilere yönelik güvenlik tedbirleri uygulanması isteniyor.
Hastane ruhsatları iptal edildi
Soruşturma kapsamında İstanbul’da 9, Tekirdağ Çorlu’da 1 hastanenin ruhsatı iptal edildi. Bu hastanelerde tedavi gören bebek ve hastalar kamu hastanelerine sevk edildi.
Tehdit iddiaları gündeme geldi
Davanın soruşturmasını yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E.’nin makamında ölümle tehdit edilmesi, davaya ilişkin başka bir çarpıcı detayı ortaya koydu. Tehditte bulunan kişiler tutuklanarak cezaevine gönderildi.