İstanbul'da sağlık skandalı olarak gündeme gelen yenidoğan çetesi davasında, üçüncü duruşmanın dördüncü günü başladı. Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bugün ara karar çıkması bekleniyor.
Aralarında 25’i tutuklu toplam 46 sanığın bulunduğu davada, sanıkların bebek acil hastalarını anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettikleri, bu süreçte birçok bebeğin hayatını kaybetmesine yol açtıkları ve haksız kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
Mahkeme salonunda yoğun güvenlik önlemleri
Duruşma, Bakırköy Adliyesi’nin konferans salonunda gerçekleştiriliyor. Mahkemeye, örgüt lideri olduğu öne sürülen doktor Fırat Sarı ile birlikte 25 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve avukatlar katıldı.
Yoğun ilgi gören duruşmayı çok sayıda basın mensubu takip ederken, mahkeme salonu çevresinde polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Sanık avukatlarının beyanlarının alınmasıyla süren duruşmada, mahkeme heyetinin ara kararı açıklaması bekleniyor.
Yenidoğan çetesi davasının geçmişi
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1.399 sayfalık iddianamede, sanıkların bebeklerin sağlık durumlarıyla oynayarak devletten haksız kazanç elde ettiği öne sürülüyor.
İddianamede, çetenin lideri olduğu belirtilen doktor Fırat Sarı'nın, doktor İlker Gönen ve 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir ile birlikte örgütü yönettiği belirtiliyor. Sanıkların, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin doluluk oranlarını manipüle ettiği, bebeklerin gereksiz yere hastanelerde tutulduğu ve SGK’den yüksek ücret tahsil edildiği ifade ediliyor.
Soruşturma kapsamında, İstanbul ve Tekirdağ’da faaliyet gösteren 10 hastanenin ruhsatı iptal edilirken, burada tedavi gören bebekler devlet hastanelerine sevk edilmişti.
Çete liderlerine ağır cezalar isteniyor
İddianamede, 10 bebeğin ölümüyle suçlanan sanıklar için ağır hapis cezaları talep ediliyor.
- Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında, "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası isteniyor.
- Gıyasettin Mert Özdemir için ise, benzer suçlardan 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
- 8’i kadın olmak üzere 44 sanık hakkında da uzun süreli hapis cezaları isteniyor.
Ayrıca, maddi menfaat sağladığı belirlenen hastaneler ve şirketler için de güvenlik tedbirleri uygulanması, bu kuruluşların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.
Soruşturmayı yürüten savcı tehdit edilmişti
Dava sürecinde çarpıcı gelişmeler yaşanırken, yenidoğan çetesi soruşturmasını yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'in makamında ölümle tehdit edildiği ortaya çıkmıştı. Savcıyı tehdit eden kişilerin de tutuklandığı belirtilmişti.
Yeni tutuklamalar ve firari sanıklar
Mahkeme heyeti, ilk duruşmada dört tutuksuz sanığın tutuklanmasına karar vermişti. TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, idari müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesi'nin mesul müdürü doktor Ali Dirik hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.
Öte yandan firari sanıklar Ali Aksu, Serenay Şenkalaycı ve Ceren Hatice Kırım hakkında yakalama çalışmalarının sürdüğü bildirildi.