Türkiye’nin gündemini meşgul eden Yenidoğan Çetesi davası, sağlık sektöründe sarsıcı sonuçlar doğurdu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 18 Kasım’da ilk duruşması yapılacak olan davada, 22'si tutuklu toplam 47 sanık yargılanacak. Skandal nedeniyle adı geçen 19 özel hastaneden 10'u kapatıldı, ve bu karar, olayla ilgisi olmayan 3 binden fazla sağlık çalışanının işsiz kalmasına yol açtı.
İstanbul Tabip Odası’ndan sağlık sisteminde reform çağrısı
İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, olaydan mağdur olan sağlık çalışanlarının durumunu gündeme taşıdı. Kapatılan hastanelerde çalışanların hem işsizlik hem de itibar kaybı yaşadığını belirten Küçükosmanoğlu, olayla bağlantısı olmayan sağlık emekçilerinin mağduriyetinin önlenmesi gerektiğini ifade etti. Küçükosmanoğlu, "Bu hastanelerin kamu denetiminde yeniden açılması ve sağlık sisteminde köklü reformlar yapılması gerekiyor," diyerek sağlık sisteminde herkes için eşit ve ücretsiz hizmetin sağlanmasını talep etti.
En az 3 bin sağlık çalışanı işsiz kaldı
Devrimci Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdoğan Demir de kapatılan hastanelerde mağdur olan sağlık çalışanlarının sayısının 3 bini aştığını belirtti. Temizlik personelinden hekimlere kadar geniş bir yelpazede görev yapan bu emekçilerin, kapanan hastaneler nedeniyle işsizlikle karşı karşıya kaldığını söyledi.
İTO ve sendikalardan kamulaştırma talebi
İstanbul Tabip Odası ve sağlık sendikaları, işsiz kalan sağlık çalışanlarının haklarının korunması için hastanelerin yeniden kamu denetiminde açılmasını ve ardından kamulaştırılmasını talep ediyor. İstanbul Tabip Odası’na göre, işsiz kalan sağlık emekçilerinin özlük haklarının korunması ve kamu çalışanı olarak statülerinin belirlenmesi gerekiyor.
Sağlık sisteminde yaşanan bu kriz, reform çağrılarını yeniden gündeme taşırken, mağduriyetlerin giderilmesi için hükümete yönelik talepler de artıyor.