İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada kadın cinayetlerine dair açıklamalarıyla tartışma yarattı. Yerlikaya, koruma kararı olan kadınların, yetkililerin uyarılarını dikkate almadığını söyleyerek, mağdur kadınları sorumlu gösterdi.
Yerlikaya, “Geçen sene koruma kararı olmasına rağmen 32 hanımefendi şuradaki ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu,” ifadelerini kullandı. Bu sözler, milletvekilleri ve kamuoyundan büyük tepki çekti.
“Kadını koruyoruz ama kurallara uyulmalı”
Bakan Yerlikaya, kadınların korunmasına yönelik uygulamalardan biri olan KADES hakkında bilgi vererek, şiddet mağdurlarına yönelik çabaları vurguladı. Ancak açıklamasında mağdur kadınların, koruma kararına rağmen gerekli önlemleri almadığını iddia etti:
“Koruma kararı verdiğimiz kadına, belgedeki 11 maddeyi okuyoruz. ‘Şüphelinin size yaklaşması halinde korunaklı yere geçin, yardım isteyin, yüz yüze görüşmeyin’ diyoruz. Ancak maalesef geçen sene 32 kişi bu kurallara uymadı ve cinayete kurban gitti.”
Tepkiler büyüyor
Yerlikaya’nın sözleri, muhalefet milletvekillerinden ve kadın hakları savunucularından sert eleştiriler aldı. CHP’li ve DEM Partili vekiller, “Kadınları suçlamak ne kadar kolay” diyerek Yerlikaya’ya tepki gösterdi.
Bu eleştirilere karşılık Bakan Yerlikaya, “Biz kadını koruyoruz. Siz kimden yanasınız?” diyerek yanıt verdi. Ancak bu söylem, kamuoyunda tepkiyi daha da artırdı.
Kadın cinayetlerinde artış sürüyor
Yerlikaya, kadın cinayetlerine ilişkin veriler paylaşarak 2024’ün ilk 10 ayında 276 kadının öldürüldüğünü belirtti. Bu rakam, önceki yıllardaki artış trendinin devam ettiğini ortaya koyuyor. BM raporlarına da atıfta bulunan Bakan, dünya genelinde kadın cinayetlerinde artış olduğuna dikkat çekti.
Yerlikaya, elektronik kelepçe kapasitesinin artırılabileceğini ve kadınları koruma çalışmalarında teknik engel bulunmadığını söylese de, eleştiriler, kadınların sorumlu tutulmasını hedefleyen söylemlerine odaklandı.
Kamuoyunda yankılar
Bakanın açıklamaları, kadın hakları örgütlerinden ve sosyal medya kullanıcılarından yoğun eleştiri aldı. Yerlikaya’nın, devletin yetersiz koruma mekanizmalarını tartışmak yerine mağdurları hedef göstermesi, “sorunun çözümünden uzak bir yaklaşım” olarak değerlendirildi.