DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanan mali sıkıştırma politikalarına tepki olarak bugün yarım gün grev yaptı. Edinilen bilgiye göre, sabah planlanan 1336 seferden 200’ü gerçekleştirilemedi.
Toplu ulaşımda planlı 1336 seferden yaklaşık 200’ünün gerçekleştirilemediği, fazla mesai çağrısına rağmen bazı personelin göreve gelmediği, şoförlerden bazılarının da arızalı olduğu gerekçesiyle araçlarını teslim almayı kabul etmeyerek sefere çıkmadıkları öğrenildi. Bu durumun toplu ulaşımda aksamalara neden olduğu belirtilirken konuya ilişkin incelemelerin sürdüğü kaydedildi.
Ne olmuştu?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 31 Aralık 2024 tarihinde hesaplarına geçmesi beklenen 3 milyar 713 milyon TL’lik Maliye Payı ödeneğinden 1 milyar 573 milyon TL’nin SGK ve vergi borçları nedeniyle kesilmiş, bu durum belediye çalışanlarının maaşlarında gecikmelere neden olmuştu.
Belediyeden yapılan açıklamada, "Çalışanlarımızın 7 Ocak’tan itibaren kalan ücretlerinin ve diğer tüm haklarının en kısa sürede ödenebilmesi için finansman kaynaklarımızı devreye sokmak için çalışıyoruz" ifadesi kullanılmıştı.
DİSK: "Mali politikalar işçileri hedef alıyor"
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, bu duruma karşı (7 Ocak) yarım gün grev yapacaklarını açıkladı. İşçiler, saat 9:30’da Basmane’den İzmir Büyükşehir Belediye binasına yürüyüş gerçekleştirecek.
Sendikanın yaptığı açıklamada, "İşçilerin alın terini hedef alan politikalara son verin" başlığıyla dikkat çeken ifadeler yer aldı. Açıklamada, “İktidarın, muhalif belediyelere yönelik mali baskı politikaları, çalışanların sırtına ağır bir yük bindiriyor. Bu durum, işçilerin hak ettiği ücretlere ulaşmasını engelleyerek hem emekçilerin hem de halkın yaşamını daha da zorlaştırıyor” denildi.
DİSK açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan kesintilerin, özellikle emekçilere zarar verdiği belirtilerek, "Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu tutarı ‘emanet hesabında’ tutma kararı, işçilerin maaşlarını geciktiriyor ve hizmetlerin aksamasına neden oluyor. Bu süreç, eski yönetimlerin bıraktığı borç yüklerinin de çalışanlara ödetilmesi anlamına geliyor. Bu adaletsizlik kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.
Talepler net: İşçilerin hakları korunmalı
Açıklamada işçilerin talepleri net bir şekilde sıralandı:
- İşçi ücretleri üzerinden uygulanan mali politikalar derhal sona erdirilmeli.
- Belediyeler, geçmiş yönetimlerin borçlarının bedelini çalışanlara ödetmemeli.
- İktidar, muhalif belediyelere yönelik cezalandırıcı mali politikalarına son vermeli ve belediyelerin mali bağımsızlıklarını güçlendirmelidir.
"Alın teri kutsaldır"
Sendika yetkilileri, çalışanların alın terinin kutsal olduğunu belirterek, belediyeleri bütçelerini işçilerin haklarını gözeterek yeniden düzenlemeye çağırdı. Açıklamada, "Bu haksız uygulamalara karşı duracağız ve emeğin onurunu savunmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.