Protokol ile TASEV, yüksek lisans öğrencilerine aylık net asgari ücretin 1,5 katı, doktora öğrencilerine ise 2 katı burs ödemesi yapılacak.
YÖK Başkanı Erol Özvar, Başkanlıkta düzenlenen törenle TASEV Başkanı Yılmaz Polat ile 'Ayakkabı Teknolojisi Mühendisliği Lisansüstü Programı YÖK ve TASEV İş Birliği Protokolü'nü imzaladı. 'YÖK Endüstri İş Birliği Projesi' kapsamında gerçekleştirilen protokolle; Gazi, İstanbul Teknik ve Marmara üniversitelerinde ayakkabı teknolojisi mühendisliği lisansüstü programları açılması kararlaştırıldı. Özvar, Türkiye'nin uluslararası rekabet gücüne ve istihdam politikalarına faydası olacak her türlü iş birliğine katkı sağlamak için büyük gayret içerisinde olduklarını belirterek, "Daha önce maden, petrol, tekstil, harita ve enerji gibi alanlarda ülkemiz için çok kıymetli iş birliklerini hayata geçirdik. Bu iş birlikleriyle, bir taraftan özel ihtisas alanlarında sektörlerin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip bilgi, beceri ve uygulama yetkinliği yüksek bireylerin yetiştirilmesini sağlıyor, diğer taraftan araştırma geliştirme ve ürün geliştirmeyi esas alan uygulamalı eğitimler vasıtasıyla üniversite-sanayi iş birliğini güçlendiriyoruz" dedi.
'ÜRETİM SÜREÇLERİNİ GÜÇLENDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ'
Türkiye'nin iktisadi kalkınmasında öncü sektörlerle iş birliklerini hayata geçirmeye ve ülkenin sektörel bazda uluslararası rekabet gücünü artıracak adımlar atmaya devam ettiklerini anlatan Özvar, "Bu çalışmaların bir parçası olarak bugün TASEV ile ayakkabı teknolojisi mühendisliği lisansüstü eğitim programlarının açılmasına ilişkin protokolü imzalıyoruz. Bu protokolle ayakkabı sektöründe ürün inovasyonu yapabilecek mühendislik eğitimi almış iş gücünü yetiştirmeyi, bu iş gücünü yetiştirecek öğretim elemanlarını üniversitelerimize kazandırmayı ve sektördeki yerli ve milli tasarım ile üretim süreçlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.
'TASEV, ÖĞRENCİLERE BURS VERİLECEK'
Özvar, ayakkabı teknolojisi mühendisliği lisansüstü programının; başta tekstil, kimya, metalurji ve malzeme, nanoteknoloji, endüstriyel tasarım, makine, deri, mekatronik, yazılım, bilgisayar, yapay zeka ve veri mühendisliği lisans programlarından mezun olan öğrenciler olmak üzere mühendislik mezunlarına yönelik olduğunu söyledi. Özvar, TASEV tarafından protokol kapsamında açılacak lisansüstü eğitim programında okuyacak yüksek lisans öğrencilerine aylık net asgari ücretin 1,5 katı, doktora öğrencilerine ise 2 katı burs ödemesi yapılacağını açıkladı. TASEV Başkanı Yılmaz Polat ise ayakkabı sektörünün yaklaşık 350 bin civarında geniş bir istihdam kapasitesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin Avrupa ve Uzak Doğu piyasasında rekabet gücünün artacağını söyledi. (DHA)