9 Eylül Gazetesi'nden Utku Çelik'in haberine göre, Eğitim İş İzmir 4 No.lu Şube Başkanı Elbey Kale, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde (İKÇÜ) yaşanan mobbing ve liyakatsizlik skandallarını kamuoyuna duyurdu. Kale, üniversitenin kuruluşundan bu yana hükümete yakın kadrolar tarafından yönetildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"2010 yılında AKP’ye yakınlığı ile bilinen kadrolar tarafından kurulan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, kurulduğu yıllardan beri liyakatsızlığın ve mobbingin İzmir’deki kalesi haline gelmiştir."
Eğitim İş İzmir 4 No.lu Şube Başkanı Elbey Kale
Yönetici kadrolarda liyakat yok
Kale, yönetimin liyakat ilkesine uymadığını belirtti:
"Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından onaylanmış olan İKÇÜ yönetimi, yeterince görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı yapmayarak, şeflikten daire başkanlığına kadar olan tüm yönetici kadroları, hükümete yakın kişiler arasından hülle yolu ile atamayı tercih ederek kendi kalite belgelerinde yer alan ‘liyakat’ ilkesini ayaklar altına almıştır. Sayıştay raporlarında da görüleceği üzere çok sayıda akademik kadro atamasını kişiye özel ilanlar ile yapmış ve yapmaya da devam etmektedir."
Mobbing mağdurları istifaya zorlanıyor
İKÇÜ yönetiminin mobbing uyguladığına dikkat çeken Kale, şunları söyledi:
"Konu mobbing olduğunda İKÇÜ Yönetimi, çalışanlar arasında ayrım yapmamaktadır. Profesöründen araştırma görevlisine, memurundan işçisine, dekanından bölüm başkanına kadar herkes mobbinge maruz kalabilmektedir."
Nuray Aras’ın yaşadığı hak ihlalleri
Mobbing mağdurlarından biri olan Nuray Aras’ın yaşadıkları ise dikkat çekici. Aras’ın durumu şu şekilde özetlendi:
"Haftada bir gün özel eğitim alması gereken ağır engelli oğluna refakat edebilmesi için kurum tarafından idari izin kullandırılmadığından, tüm yıllık ve mazeret izinlerini kullanmak zorunda bırakılmıştır. İşlerini layıkıyla yapan güvenlik ve temizlik personeline sudan sebeplerle tutanaklar tutulmakta, soruşturma tehdidi altında çalışmaları beklenmektedir."
Yargı kararıyla hak ihlalleri durduruldu
Eğitim İş avukatlarının desteğiyle açılan davada, önemli bir yargı kararı alındı:
"26 Eylül 2024 tarihinde Eğitim İş avukatlarımızla birlikte Üniversite’ye idari dava açılmıştır. 6 Kasım 2024 tarihinde 8. İdare Mahkemesi tarafından, 'Anayasa ile güvence altına alınan temel haklarından olan sağlık ve çalışma haklarının ihlali anlamına geleceği dolayısıyla davacı açısından telafisi güç ya da imkansız zararlar oluşabileceği' vurgulanarak yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir."
Mobbing karşıtı söyleşi yasaklandı
Sendikanın organize ettiği bir etkinliğin yasaklanması hakkında Kale şu açıklamayı yaptı:
"Üniversite içinde sendikamız tarafından yapılmak istenen ve öncesinde yer tahsis edilen ‘mobbing ile mücadele’ konulu söyleşi bir gün kala ‘tadilat yapılacak’ gerekçesi ile Rektörlük tarafından fiilen yasaklanabilmektedir."
Eğitim İş mücadeleye devam ediyor
Eğitim İş Sendikası, tüm bu yaşananlar karşısında hak arama mücadelesini sürdürüyor. Kale, sendikanın kararlılığını şu sözlerle ifade etti:
"Emekçilerden yana taraf olan Eğitim İş Sendikası, temsilcilerine ve üyelerine yapılan haksızlıklar karşısında boyun eğmeyecek, kararlılıkla hak arama mücadelesini sürdürecektir."